Švédské masové kuličky

Pokrm, který tvoří kuličky z mletého masa a smetanová omáčka hořčicového či koprového nádechu, a podává se téměř výhradně s bramborovou kaší (nebo bramborami), je přiřazován mezi švédské speciality (köttbullar).
Jeho původ je však přinejmenším nejasný.

Název pro smetanovou omáčku „velouté“, ze které tento recept bez pochyby vychází, si přivlastnili Francouzi, takže, proč by se Švédové nemohli inspirovat právě zde.
Objevila se též tzv. turecká varianta vzniku masových koulí na základě humorných příspěvků na sociálních sítích, které nepochopila některá světová média a nevhodně vážně je interpretovala (na historickém základě pobývání švédského krále Karla XII. v tureckém exilu na počátku 18. století). Turecké masové koule se nazývají köfte a na rozdíl od švédských kuliček nikdy neobsahují vepřové maso.
Málokdo však ví, že tento pokrm zřejmě pochází z Čech nebo Moravy. Když švédská vojska za třicetileté války v první polovině sedmnáctého století opouštěla naše území, jistý švédský šlechtic si z jednoho valdštejnského panství recept (údajně i s kuchařem) přivezl domů do Švédska. Tam se v různých variantách těší nebývalé oblibě.

U nás, ale vlastně po celém světě, jsou švédské masové koule či kuličky známé hlavně díky propagaci známého švédského řetězce na výrobu nábytku. Tam je jídlo prezentováno jako švédská specialita, ale často spíše ve formě polotovarů či výrobků z nich, tedy na hony vzdálené poctivé přípravě v domácí kuchyni.

Při výběru masa na čerstvé umletí by v tomto receptu měla být zastoupena zvěřina (která je nahrazována hovězím) společně s vepřovým.

Suroviny:

(5-6 porcí)

  • Maso z vysoké zvěře
    (dančí, srnčí, jelení kýta či plec) 400g
  • Vepřová krkovice (plec) 400g
  • Starší rohlík 1ks
  • Cibule 1 větší
  • Vejce 2ks
  • Ančovička 1 filátko
  • Sůl 1,5 lžičky
  • Kmín mletý 1 lžičk
  • Zázvor sušený mletý 1 lžička
  • Tymián sušený 1 lžička
  • Kari koření 1 lžička
  • Muškátový květ 1špetka
  • Hořčice plnotučná 1 lžička
  • Kopr čerstvý 1 hrst (nasekaného)
  • Hladkolistá petržel 1 hrst (nasekané)
  • Strouhanka dle potřeby cca 1lžíce
  • Olej na smažení (řepkový, slunečnicový)

 

Na omáčku:

  • Máslo 4 lžíce
  • Mouka hladká 2 lžíce
  • Smetana (min. 30%) 200ml
  • Vývar (hovězí, zvěřinový) cca 300ml
  • Svazek bylinek (kopr, hladkolistá petržel)
  • Sůl cca ½ lžičky
  • Pepř bílý mletý 2 špetky
  • Kari koření 1 lžička
  • Hořčice plnotučná 1 lžíce
  • Hořčice dijonská 1 lžička
  • Cukr 2-3 lžičky
  • Bylinky nasekané
    (jemná část kopru, listy hladkolisté petrželky)

Postup:

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky.
V pánvi rozpálíme po dně olej, přihodíme kostičky cibule, krátce na plném výkonu sporáku za průběžného míchání orestujeme dosklovata, odstavíme a necháme vychladnout. Orestovaní cibule je v tomto pokrmu důležité!
Filátko ančovičky nasekáme najemno.
Opláchnuté, osušené a přebytečných blan zbavené maso (zvěřinové i vepřové) překrájíme na menší kousky a nameleme do větší mísy najemno. Na konci mletí mlýnek (ruční i v robotu) protáhneme kouskem bílého pečiva (třeba rohlíkem).

Namleté maso dochutíme solí, mletým kmínem, sušeným zázvorem a tymiánem, muškátovým květem a hořčicí. Přidáme vyklepnutá vejce, nasekanou ančovičku a jemně nasekaný kopr i hladkolistou petržel (množství ingrediencí je uvedeno v surovinách). Řádně rukama promícháme a do požadované konzistence můžeme přimíchat trochu strouhanky z bílého pečiva. Mísu se zamíchaným mletým masem uzavřeme víkem nebo zakryjeme (potravinářskou folií či alobalem) a necháme v chladu odpočinout (klidně do druhého dne), aby se chutě dobře propojily.

Z dochucené a dostatečně proleželé masové směsi navlhčenýma rukama tvarujeme kuličky (velikost je na nás, ale ideální jsou koule o průměru cca 5 cm).

V pánvi s vyšším okrajem rozpálíme při plném výkonu sporáku dostatečné množství oleje (cca 2 cm). Do rozpáleného oleje vložíme polovinu masových kuliček, sporák ztlumíme na polovinu a za postupného otáčení kuličky pozvolna smažíme 15 minut. Usmažené masové kuličky vyjmeme a necháme odkapat na papírové utěrce (ubrousku). Olej v pánvi znovu rozpálíme a stejným způsobem osmažíme druhou část kuliček. Olej ze smažení masa vylijeme, nikdy nepoužíváme přepálený tuk ke zhotovení omáčky!!!

Druhý způsob tepelné úpravy masových kuliček je pečení na plechu vyloženým pečícím papírem. Papír potřeme olejem, vyskládáme masové kuličky, které též potřeme olejem. Pečeme ve středu předem rozpálené trouby na 220 °C. Doba pečení je delší, nežli při smažení, přibližně dvakrát 15-17 minut (při otočení kuliček), podle velikosti masových koulí.

Zvlášť připravujeme omáčku.
Připravíme si svazek bylinek z kopru a hladkolisté petržele.
V kastrolu zpěníme máslo, přidáme hladkou mouku a krátce orestujeme (přibližně jednu minutu). Do vzniklé jíšky přiléváme za stálého míchání (nejlépe plochou metličkou) chladný vývar.
Přidáme všechny potřebné ingredience: sůl, pepř bílý mletý, kari koření, hořčice plnotučná, hořčice dijonská, cukr (přibližné množství je uvedeno v surovinách). Přihodíme svazek bylinek a za průběžného míchání (stále plochou metličkou) provařujeme dle potřeby (20-40 minut) do hustší konzistence omáčky. V průběhu provařování můžeme ještě dolaďovat chuť. Poté vyjmeme svazek bylinek, do omáčky vmícháme smetanu a znovu na mírném stupni sporáku za občasného míchání dle potřeby konzistenčně upravíme.
Odstavíme z plotny, přimícháme jemně nasekaný kopr a petrželku.

Do takto připravené omáčky vložíme prohřát masové kuličky.
Podáváme s bramborovou kaší hustší konzistence, třeba též doplněnou bylinkami (opět nasekaným koprem a hladkolistou petrželkou).
Vhodným doplňkem je brusinkový kompot, kterým pokrm zdobíme přímo na talíři nebo jej podáváme zvlášť v mističce…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané