Švábský cibulový koláč

Německá kuchyně se podle regionů velice liší. Jihoněmecká kuchyně, tedy bavorská a švábská, se svojí podobností někdy překrývají jak se švýcarskou a rakouskou, tak i s českou. Cibulový koláč (Zwiebelkuchen) patří mezi typické švábské speciality. Kynutý, v troubě pečený koláč s dominancí špeku, husté smetany a velkého množství cibule je známý i u nás, zejména v jižních a západních Čechách.

Cibulový koláč můžeme zhotovit v různých výškových variantách, podle toho v čem nebo na čem jej pečeme. Velikost pekáče či formy určuje výšku koláče. Tenčí koláč připomínající pizzu pečeme na plechu. Výšce koláče však vždy musíme zohlednit dobu pečení (čas uvedený v postupu je orientační).

Tento výborný vláčný pokrm můžeme podávat teplý i za studena. Je vhodný jako hlavní chod k obědu či večeři nebo jako sytá svačina.

Suroviny:

(1 pekáč)

  • Mléko 150 ml
  • Droždí ½ kostky
  • Hladká mouka 310g
    + na pomoučení válu
  • Cibule 1,5 kg
  • Sádlo 1 lžíce + na vymazání pekáče
  • Farmářská (anglická slanina) 150 g
  • Zakysaná Smetana 400 ml
  • Vejce 3 ks
  • Rajčata 2 menší
  • Cukr
  • Sůl
  • Pepř černý, čerstvě mletý
  • Mletý kmín
  • Čerstvé oregano

Postup:

Přípravu švábského cibulového koláče začínáme zhotovením těsta, které potřebuje čas na vykynutí.
Ve vlažném mléce rozpustíme půl kostky droždí, smícháme se špetkou cukru, přidáme lžičku soli a vmícháme 300 gramů mouky. Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout (můžeme využít troubu ohřátou na 35 °C). Doba kynutí je asi 45–60 minut.

Zatímco těsto kyne, připravíme cibulovou náplň koláče.
Oloupanou cibuli a nakrájíme na tenké plátky (kolečka nebo půl kolečka).
Slaninu nakrájíme na drobnější kostičky či nudličky.

V kastrole na sádle, za stálého míchání, při vyšším stupni sporáku rozškvaříme slaninu. Na ni přidáme cibuli, kterou (za občasného míchání) necháme zesklovatět. Zaprášíme moukou (cca 10 g), promícháme, odstavíme z plotny a necháme zcela zchladnout.

Smetanu smícháme s vejci a půl lžičky soli. Dochutíme mletým pepřem a kmínem. Vmícháme do chladné cibulové směsi.

Plech na pečení nebo pekáč či jinou zapékací formu vymažeme sádlem.
Rajčata nakrájíme na tenké měsíčky.
Troubu rozpálíme na 200 °C.

Vykynuté těsto prohněteme a vyválíme na pomoučeném vále (pracovní desce) do velikosti pekáče nebo plechu. Přendáme vymazaného do pekáče nebo na plech (v pekáči je koláč vyšší a pečeme jej o trochu déle). Vytvarujeme okraj a na těsto vlijeme cibulovou směs kterou ozdobíme tenkými měsíčky rajčat. Chuť zvýrazníme lístečky čerstvého oregana.
Pečeme ve středu rozpálené trouby cca 40-50 minut. Pečení přizpůsobujeme výšce koláče (okraje těsta zezlátnou).

Vychladlý koláč ztuhne a lépe se krájí. Jednotlivé porce můžeme snadno ohřát v mikrovlnce.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané