Německá kuchyně se podle regionů velice liší. Jihoněmecká kuchyně, tedy bavorská a švábská, se svojí podobností někdy překrývají jak se švýcarskou a rakouskou, tak i s českou. Cibulový koláč (Zwiebelkuchen) patří mezi typické švábské speciality. Kynutý, v troubě pečený koláč s dominancí špeku, husté smetany a velkého množství cibule je známý i u nás, zejména v jižních a západních Čechách.
Cibulový koláč můžeme zhotovit v různých výškových variantách, podle toho v čem nebo na čem jej pečeme. Velikost pekáče či formy určuje výšku koláče. Tenčí koláč připomínající pizzu pečeme na plechu. Výšce koláče však vždy musíme zohlednit dobu pečení (čas uvedený v postupu je orientační).
Tento výborný vláčný pokrm můžeme podávat teplý i za studena. Je vhodný jako hlavní chod k obědu či večeři nebo jako sytá svačina.