I když tento koláč nepatří mezi vláčné, vše vynahradí svou jemností a křehkostí.
Kombinace kakaového těsta a tvarohové náplně osvěžené rozinkami, jistě každého potěší, zvláště jako doplněk ke kávě nebo čaji…
Strouhaný tvarohový koláč
Suroviny:
Suroviny na těsto:
(na dortovou formu)
- Mléko 3 lžíce
- Máslo 125g
- Polohrubá mouka 200g
- Cukr krupice 100
- Kakao 3 lžíce
- Kypřicí prášek 1 sáček
- Vanilkový cukr 1 sáček
Suroviny na tvarohovou náplň:
- Měkký tvaroh (ne vaničkový) 500g
- Vejce 2ks
- Cukr krupice 100g
- Vanilkový cukr 1 sáček
- Rozinky 100g
- Rum 2dl na namočení rozinek
Postup:
Předem rozinky namočíme do rumu. Necháme nejlépe přes noc (nebo krátce povaříme a necháme vychladnout).
Do mísy nasypeme mouku, přidáme kypřicí prášek, krupicový i vanilkový cukr a kakao. Všechny sypké suroviny promícháme. Doplníme vlahým mlékem a změklým máslem. Rukama vypracujeme tužší těsto.
Těsto vložíme do mikroténového sáčku a dáme zchladit na cca hodinu do mrazáku. Těsto ztuhne, ale nezmrzne.
Čas potřebný ke ztuhnutí těsta využijeme ke zhotovení tvarohové náplně koláče.
Z vajec oddělíme žloutky od bílků.
Z bílků, s přidáním špetky soli, vyšleháme (např. tyčovým mixérem s metlou) tuhý sníh.
V míse (třeba za pomoci robota s metlou) utřeme žloutky s krupicovým a vanilkovým cukrem. Vmícháme tvaroh a scezené rozinky.
Nakonec do náplně zlehka vmícháme sníh.
Ztuhlé těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou zvlášť nastrouháme nahrubo. Hoblinkami z první poloviny zasypeme dno koláčové formy. Potřeme náplní a zasypeme druhou polovinou strouhaného těsta.
Dáme péci do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme 35 minut. Koláč vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Strouhaný koláč je velice křehký. Porcujeme ostrým nožem namočeným ve studené vodě.
Při podávání můžeme jednotlivé kousky přizdobit domácí šlehačkou (není to nezbytné).