Strouhaný tvarohový koláč

I když tento koláč nepatří mezi vláčné, vše vynahradí svou jemností a křehkostí.
Kombinace kakaového těsta a tvarohové náplně osvěžené rozinkami, jistě každého potěší, zvláště jako doplněk ke kávě nebo čaji…

Suroviny:

Suroviny na těsto:

(na dortovou formu)

  • Mléko 3 lžíce
  • Máslo 125g
  • Polohrubá mouka 200g
  • Cukr krupice 100
  • Kakao 3 lžíce
  • Kypřicí prášek 1 sáček
  • Vanilkový cukr 1 sáček

 

Suroviny na tvarohovou náplň:

  • Měkký tvaroh (ne vaničkový) 500g
  • Vejce 2ks
  • Cukr krupice 100g
  • Vanilkový cukr 1 sáček
  • Rozinky 100g
  • Rum 2dl na namočení rozinek

Postup:

Předem rozinky namočíme do rumu. Necháme nejlépe přes noc (nebo krátce povaříme a necháme vychladnout).

Do mísy nasypeme mouku, přidáme kypřicí prášek, krupicový i vanilkový cukr a kakao. Všechny sypké suroviny promícháme. Doplníme vlahým mlékem a změklým máslem. Rukama vypracujeme tužší těsto.
Těsto vložíme do mikroténového sáčku a dáme zchladit na cca hodinu do mrazáku. Těsto ztuhne, ale nezmrzne.

Čas potřebný ke ztuhnutí těsta využijeme ke zhotovení tvarohové náplně koláče.
Z vajec oddělíme žloutky od bílků.
Z bílků, s přidáním špetky soli, vyšleháme (např. tyčovým mixérem s metlou) tuhý sníh.
V míse (třeba za pomoci robota s metlou) utřeme žloutky s krupicovým a vanilkovým cukrem. Vmícháme tvaroh a scezené rozinky.
Nakonec do náplně zlehka vmícháme sníh.

Ztuhlé těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou zvlášť nastrouháme nahrubo. Hoblinkami z první poloviny zasypeme dno koláčové formy. Potřeme náplní a zasypeme druhou polovinou strouhaného těsta.
Dáme péci do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme 35 minut. Koláč vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Strouhaný koláč je velice křehký. Porcujeme ostrým nožem namočeným ve studené vodě.
Při podávání můžeme jednotlivé kousky přizdobit domácí šlehačkou (není to nezbytné).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané