Šťouchané brambory s máslem a bylinkami

Tento způsob přípravy šťouchaných brambor oceníme zvláště v jarním a letním období, v sezoně zelených bylinek.
Ty hrají spolu s jarní cibulkou a máslem hlavní roli v této rychlé, jednoduché a lehké bramborové příloze…

Suroviny:

(2-3 porce)

  • Brambory 2 střední
  • Máslo 2 lžíce
  • Jarní cibulka 1ks
  • Čerstvé zelené bylinky (petrželka, pažitka, libeček, bazalka apod.)
  • Polníček 1 hrst lístků

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce v páře. Doba vaření brambor vcelku v páře, je vždy o něco delší, nežli bychom vařili oškrábané brambory máčené přímo ve vroucí vodě. Místo obvyklých 20 minut ve vodě cca 30 minut v páře. Pamatujme, že vařením brambor ve slupce a nejlépe v páře, zachováme chuť a vitaminy daného produktu v daleko větším množství nežli vyvařenými bramborami ve vodě, kterou následně vylijeme i s potřebnými živinami.
Ještě teplé uvařené brambory oloupeme, překrájíme a vrátíme zpět na teplo na pařák.

Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka.
Všechny bylinky i lístky polníčku nasekáme (ne příliš najemno).

V dostatečně velkém hrnci (kastrole) rozehřejeme máslo (na středním stupni sporáku). Přidáme nakrájené brambory, promícháme a odstavíme ze sporáku.
Šťouchadlem na brambory lehce rozšťoucháme, dle chuti osolíme a promícháme s čerstvě nakrájenou jarní cibulkou a bylinkami a polníčkem.
Ihned teplé podáváme.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané