Vaření v páře je velmi opomíjenou a nedoceněnou alternativou tepelného zpracování surovin, hlavně zeleniny. Přitom tato tepelná úprava je nejšetrnější vzhledem k zachování základní přirozené chuti a všech prospěšných látek dané potraviny.
To se týká i zeleniny použité v našem receptu – brambor, květáku a kapusty…
Šťouchané brambory s květákem a kapustou

Suroviny:
(4-6 porcí)
- Brambory (menší, ale ne rané) 500g
- Květák (růžičky bez košťálu) 300g
- Kapusta 200g
- Cibule 1 středně velká
- Máslo 50g
- Čerstvé bylinky
(libeček, petržel, pažitka) 1hrst - Sůl
- Drcené chilli papričky
Postup:
Malé brambory oškrábeme (zatím necháme ponořené ve vodě).
Z květáku odřízneme jednotlivé růžičky (košťál můžeme zpracovat v jiném receptu).
Kapustu nakrájíme na menší kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky (ne příliš najemno).
Čerstvé bylinky nasekáme nadrobno.
Parní hrnec doplníme vodou a do třech nástavců vložíme jednotlivé druhy zeleniny (oloupané brambory, růžičky květáku a nakrájenou kapustu). Brambory a květák osolíme. Košíky naskládáme na sebe (brambory do spodku, kapustu nahoru), přiklopíme a parní hrnec nařídíme na 30 minut. Ke konci vaření zkontrolujeme měkkost zeleniny (měkkou odebereme, ostatní dle potřeby dovaříme).
Uvařené brambory překrájíme, květák nasekáme nadrobno.
V dostatečně velkém hrnci (kastrole) rozehřejeme máslo (na středním stupni sporáku). Vhodíme kostičky cibule, které restujeme za častého míchání pouze dosklovata (cca 2 minuty). Přidáme překrájené brambory, promícháme a odstavíme ze sporáku.
Šťouchadlem brambory lehce rozšťoucháme, dochutíme solí a drcenými chilli papričkami. Přimícháme nasekaný květák, kapustu a čerstvé bylinky.
Ihned teplé podáváme.
Fotogalerie:
-
Náš TIP na PDF recept: Šťouchané brambory s květákem a kapustou
-
Náš TIP na PDF recept: Šťouchané brambory s cibulí a slaninou
-
Náš TIP na PDF recept: Šťouchané brambory s máslem a bylinkami
-
Náš TIP na PDF recept: Brambory vařené v páře
-
Náš TIP na PDF recept: Bramborová kaše
-
Náš TIP na PDF recept: Bramborové pyré
-
Náš TIP na PDF recept: Bramborová kaše se sušenými rajčaty a jarní cibulkou
-
Náš TIP na PDF recept: Batátová kaše
-
Náš TIP na PDF recept: Bramboráčky
-
Náš TIP na PDF recept: Domácí bramborové krokety
-
Náš TIP na PDF recept: Bramborové a dýňové hranolky (mix)
-
Náš TIP na PDF recept: Přírodní bramborové hranolky pečené v troubě
-
Náš TIP na PDF recept: Pečené brambory "bum"
-
Náš TIP na PDF recept: Slaninové brambory
-
Náš TIP na PDF recept: Pečené bramborové lupínky
-
Náš TIP na PDF recept: Batáty vařené v páře
-
Náš TIP na PDF recept: Zámecká zelenina
-
Náš TIP na PDF recept: Škubánky opékané na sádle
-
Náš TIP na PDF recept: Opékané (grilované) brambory
-
Náš TIP na PDF recept: Smetanové brambory s pórkem a cherry rajčátky
-
Náš TIP na PDF recept: Jáhlová kaše se slaninou a rozinkami