Šťouchané brambory s květákem a kapustou

Vaření v páře je velmi opomíjenou a nedoceněnou alternativou tepelného zpracování surovin, hlavně zeleniny. Přitom tato tepelná úprava je nejšetrnější vzhledem k zachování základní přirozené chuti a všech prospěšných látek dané potraviny.
To se týká i zeleniny použité v našem receptu – brambor, květáku a kapusty…

Suroviny:

(4-6 porcí)

  • Brambory (menší, ale ne rané) 500g
  • Květák (růžičky bez košťálu) 300g
  • Kapusta 200g
  • Cibule 1 středně velká
  • Máslo 50g
  • Čerstvé bylinky
    (libeček, petržel, pažitka) 1hrst
  • Sůl
  • Drcené chilli papričky

Postup:

Malé brambory oškrábeme (zatím necháme ponořené ve vodě).
Z květáku odřízneme jednotlivé růžičky (košťál můžeme zpracovat v jiném receptu).
Kapustu nakrájíme na menší kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky (ne příliš najemno).
Čerstvé bylinky nasekáme nadrobno.

Parní hrnec doplníme vodou a do třech nástavců vložíme jednotlivé druhy zeleniny (oloupané brambory, růžičky květáku a nakrájenou kapustu). Brambory a květák osolíme. Košíky naskládáme na sebe (brambory do spodku, kapustu nahoru), přiklopíme a parní hrnec nařídíme na 30 minut. Ke konci vaření zkontrolujeme měkkost zeleniny (měkkou odebereme, ostatní dle potřeby dovaříme).
Uvařené brambory překrájíme, květák nasekáme nadrobno.

V dostatečně velkém hrnci (kastrole) rozehřejeme máslo (na středním stupni sporáku). Vhodíme kostičky cibule, které restujeme za častého míchání pouze dosklovata (cca 2 minuty). Přidáme překrájené brambory, promícháme a odstavíme ze sporáku.
Šťouchadlem brambory lehce rozšťoucháme, dochutíme solí a drcenými chilli papričkami. Přimícháme nasekaný květák, kapustu a čerstvé bylinky.
Ihned teplé podáváme.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané