Šťouchané brambory s cibulí a slaninou

Při přípravě masitých pokrmů často na poslední chvíli řešíme vhodnou bramborovou přílohu.
Šťouchané brambory jsou jednou z alternativ.

Nespornou výhodou šťouchaných brambor je mnoho způsobů jejich přípravy, které nám dávají možnost rychlého rozhodnutí použití přílohy, která se hodí k danému pokrmu.

Suroviny:

(2-3 porce)

  • Brambory 2 střední
  • Cibule 1větší
  • Slanina (napůl prorostlá,
    např. farmářská, anglická apod.) 150g
  • Sádlo 1lžíce
  • Sůl
  • Jarní cibulka 1ks
  • Pažitka

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce v páře. Doba vaření brambor vcelku v páře, je vždy o něco delší, nežli bychom vařili oškrábané brambory máčené přímo ve vroucí vodě. Místo obvyklých 20 minut ve vodě cca 30 minut v páře. Pomocí parního vaření zeleniny (nejen brambor) zachováme chuť a vitaminy daného produktu v daleko větším množství.
Ještě teplé uvařené brambory oloupeme, překrájíme a vrátíme zpět na teplo na pařák nebo do parního hrnce.

Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky (ne příliš najemno).
Slaninu pokrájíme na menší kostičky.
Jarní cibulku nakrájíme na kolečka, pažitku nepříliš najemno.

V kastrolu nebo ve vyšší pánvi na sádle při středním stupni sporáku orestujeme nejprve na drobnější kostičky nakrájenou slaninu s cibulí (mírně dozlatova).
Přidáme brambory, odstavíme ze sporáku a šťouchadlem na brambory lehce rozšťoucháme, dle chuti osolíme a promícháme s čerstvě nakrájenou jarní cibulkou a pažitkou.
Ihned teplé podáváme.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané