Staročeská cibulačka (s vaječným hráškovým svítkem)

Nepřeberné množství receptů na cibulové polévky naznačují, že se jedná o opravdovou oblíbenou polévku, kterou v našich podmínkách můžeme nazývat i českou specialitou. Co recept, to originál, samozřejmě s patřičným množstvím cibule. V každém stavení či domácnosti se tato polévka po mnoho pokolení připravuje trochu jinak a bylo by bláhové zkoušet prezentovat recept na tu „pravou“ cibulačku.

Použitým surovinám a ingrediencím se příliš meze nekladou, záleží hlavně, co máme ve spíži. Nicméně ty dobré cibulové polévky vznikají vždy z kvalitního silného vývaru. Slepice nebo jiná drůbež na vesnickém dvorku byla ještě v nedávné historii běžná věc. Pro jisté zadostiučinění názvu v našem receptu používáme kvalitní slepičí, potažmo jiný drůbeží vývar. Ten staví cibulačku do kategorie hustých, ale nezahuštěných, vývarových polévek. Zvláště využijeme-li při přípravě (kromě základní cibule) klasické suroviny, jako je kořenová zelenina, kousek uzené slaniny, čerstvé houby (třeba žampiony) i obrané maso z vývaru.

Vhodnou polévkovou vložkou můžeme pokrm ještě umocnit. Zvolili jsme vaječný svítek s hráškem…

Suroviny:

(6 a více porcí)

  • Cibule (různě velké) cca ½kg
  • Anglická (farmářská) slanina (špek)
    cca 200g
  • Sádlo 1-2 lžíce
  • Mrkev 1 větší
  • Petržel 1 větší
  • Celer ¼ malé bulvy
  • Řapíkatý celer 1 řapík
  • Žampiony 4 středně velké
  • Chilli paprička (nakládaná) 2-3ks
  • Česnek 2-3 stroužky
  • Vývar slepičí (nebo jiný drůbeží) cca 1l
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“)
  • Obrané maso z vývaru
  • Voda na dolití cca 0,5l
  • Sůl
  • Pepř černý (barevný), čerstvě mletý
  • Čerstvé bylinky
    (libeček, pažitka, petrželka)
    a jarní cibulka na zdobení
  • Vaječný svítek k podávání
    (recept v podkapitole „Polévkové vložky“)

Postup:

Uvaříme silný slepičí či jiný drůbeží vývar (podrobný recept v kapitole „Domácí polotovary“), maso z vývaru obereme a prozatím ponecháme stranou.
Kvalitní vývar si žádá více času, proto jej doporučujeme připravit den předem.
Oloupané cibule podélně překrájíme podle velikosti na čtvrtiny, šestiny nebo osminy.
Oloupané stroužky česneku nakrájíme na co nejtenčí plátky. Chilli papričky nasekáme hodně na jemno (semínka pro pikantnost ponecháme).
Opláchnuté žampiony nakrájíme na osminy.
Očištěnou (oškrábanou) kořenovou zeleninu a řapík celeru nakrájíme na větší kousky. Do cibulačky nepoužíváme zeleninu vyvařenou ve vývaru, ta již svůj úkol splnila.
Slaninu nakrájíme na menší kostičky (cca 1 cm).
Jarní cibulku nakrájíme na kolečka a čerstvé bylinky nasekáme (ne příliš najemno) ke zdobení hotové polévky.
Troubu rozpálíme na 200 °C.

Kousky kořenové zeleniny a řapíkatého celeru vyskládáme na plech s pečícím papírem a dáme péci do rozpálené trouby. Zeleninu nasucho pečeme při občasném otočení přibližně půl hodiny, tak aby změkla a byla na povrchu opečená (nikoli spálená).

Po dně většího hrnce nebo kastrolu rozpálíme sádlo (sporák naplno). Vhodíme nejprve krátce orestovat kostičky slaniny tak, aby slanina pustila tuk, ale příliš se nevypekla. Přidáme cibuli a dále za občasného zamíchání restujeme, dokud okraje cibule nezačnou zlátnout (trvá to několik minut). Po dně hrnce se vytváří hnědý výpek (snažíme se plochou vařečkou odmíchávat, aby se nepřipaloval), který zajistí správnou barvu cibulačky.
To je okamžik k přidání žampionů, které ještě chvilku (cca 2 minuty) zarestujeme. Dále do základu přihodíme na minutku rozvonět česnek (ten dlouho nerestujeme, aby nezhořkl), vložíme předpečenou zeleninu, přidáme nasekané chilli papričky (aby polévka měla říz). Zalijeme silným horkým vývarem, dle potřeby nastavíme vřící vodou (z varné konvice), vložíme odložené kousky obraného masa z vývaru a rovnou trochu osolíme (jedna lžička zatím postačí, vývar je již částečně slaný). Zaklopíme poklicí, přivedeme k mírnému varu, ztlumíme sporák a provaříme (částečně zaklopené a pouze mírným varem) cca 20 minut.
Není potřeba již delšího vaření, zelenina je dostatečně měkká.
Nakonec provedeme finální dochucení solí a čerstvě mletým pepřem.

Staročeskou cibulačku podáváme ozdobenou nakrájenou mladou cibulkou a nasekanými čerstvými bylinkami. Vhodným doplňkem je například vaječný svítek s hráškem…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané