Srbské vepřové rizoto

Názvy všech možných zemí ze všech koutů světa a přitom víceméně česká kuchyně. To je náš trend. Přitom důvody k většině těchto pojmenování bývají, mírně řečeno, nejasné. Vždyť například „Maďarký guláš“ tak jak jej vaříme u nás Maďaři vůbec neznají, „Francouzské brambory“ nemají s francouzskou kuchyní nic společného a těžko si ve Španělsku dáme „Španělského ptáčka s knedlíkem“. A takovýchto příkladů bychom našli spousty. U mnoha pokrmů v naší gastronomii je v názvu uvedeno „po Srbsku“. Stačí k tomu obvykle pokrm zabarvený do červena obsahující rajčata, papriku a cibuli, i když tyto ingredience zajisté nejsou výlučně srbskou doménou. Podobné je to i s pojmenováním našeho receptu.

Nechme tedy polemizování nad zaběhlým názvem „Srbské vepřové rizoto“ a připravme si toto oblíbené české jídlo s chutí paprik a rajčat, jehož nedílnou součástí je vepřové maso. České rizoto je to hlavně podle způsobu přípravy, ale i tím, že používáme klasickou dlouhozrnnou rýži (nikoli rýži s vyšším obsahem škrobu vhodnou na italská rizota). Abychom navodili balkánský nádech, přidali jsme výbornou bulharskou kořenící směs „Čubricu“…

Suroviny:

 (4-6 porcí)

  • Vepřová plec 400g
  • Rýže dlouhozrnná 400g
  • Cibule 1 velká
  • Česnek 4 stroužky
  • Loupaná sterilovaná rajčata 420g
  • Papriky 2 větší
    (různé druhy, kromě zelené – je hořká)
  • Mražená zeleninová směs
    (mrkev s kukuřicí a hráškem) 200g
  • Bulharské koření Čubrica
  • Čerstvě mletý barevný pepř
  • Sůl
  • Mleté chilli papričky
  • Paprika sladká, mletá cca 2 lžíce
  • Vývar (nejlépe zeleninový) cca 0,5 l
  • Tvrdý (polotvrdý) sýr na posypán
  •  Čerstvé bylinky

Postup:

Omytou a osušenou vepřovou plec nakrájíme na trochu menší kostičky (cca 2cm).
Oloupanou cibuli a papriky zbavené jádřince pokrájíme na větší kousky.
Oloupaný česnek plochou stranou nože rozmáčkneme a nasekáme nadrobno.
Dlouhozrnnou rýži v cedníku propláchneme a necháme odkapat.
Troubu rozpálíme na 200 °C.

Do pekáče (žádné vymazávání není třeba) dáme kostičky masa. Prosolíme a okořeníme barevným čerstvě mletým pepřem a čubricou. Pikantnost můžeme zdůraznit mletými sušenými chilli papričkami. Přidáme cibuli, česnek a zalijeme sterilovanými loupanými rajčaty (celá, větší rajčata překrájíme). V letní sezóně samozřejmě použijeme raději čerstvá rajčata ze zahrádky, která (naříznutá do křížku naproti bubákovi) spaříme na cca 2 minuty ve vroucí vodě, zchladíme ve studené vodě a oloupeme.
V pekáči vše promícháme, zakryjeme alobalem a dáme péci do středu rozpálené trouby. Pečeme nejprve 30 minut a poté přimícháme zeleninovou směs (mrkev s kukuřicí a hráškem) i nakrájené čerstvé papriky. V této fázi jsou kousky masa stále tuhé, ale jsme teprve v polovině potřebné tepelné úpravy. Vrátíme do trouby na dalších 15 minut. Nyní do směsi vmícháme rýži a přilijeme několik naběraček horkého vývaru (cca 0,5l) tak, aby byl pokrm asi 1 cm ponořen a osolíme (cca 1- 2 lžičky, ale solíme dle své chuti). Dále pečeme již nezakryté další půl hodiny. Provedeme poslední kontrolu, rizoto promícháme s dvěma lžícemi mleté papriky (nyní už nezhořkne) a dáme ještě dopéci na 15-20 minut. V případě, že je rizoto již sušší konzistence opět přikryjeme alobalem. Vlhčí rizoto již nezakrýváme.

Při podávání můžeme rizoto doplnit strouhaným tvrdým (polotvrdým) sýrem, který máme v oblibě a nemusíme se ohlížet na vyhlášené italské sýry. Naopak, je dobré využít nabídku kvalitních tuzemských sýrů..

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané