Mohli bychom říci, že se jedná o typický pokrm z italské kuchyně. To však není na tomto receptu to podstatné. Jde o českou variantu masového pokrmu, i když s omáčkou italského původu, k těstovinám v oblíbeném tvaru špaget (těstoviny nejsou pouze z italské produkce).
Zásadní jsou, podobně jako u každého jiného domácího receptu, použité domácí polotovary, které můžeme využít v každém ročním období. Jestliže si někdo zakoupí průmyslově vyráběný polotovar, byť s italskou značkou, nemůže tvrdit, že vaří domácí kuchyni. V případě špaget ještě můžeme přimhouřit oko. Použití sušených těstovin je více než obvyklé, i když domácí pastu si s pomocí těstovinového strojku můžeme též zhotovit sami. Naopak, omáčku a masovou šťávu ošidit náhražkami průmyslové výroby (různé kvality) nelze! A to stejně v Čechách, Itálii, Francii, Americe a v celém světě. Italská hospodyňka by se zřejmě divila, co se v Čechách prodává pod názvem „sugo pomodoro“. Kdekoli na světě je „pouze domácí polotovar“ zárukou stoprocentní kvality!
Tento náš recept je ukázkou využití domácích polotovarů v české kuchyni (recepty v kapitole „Domácí polotovary“). Rajčatovou omáčku „sugo pomodoro“, jako domácí polotovar pro uskladnění, zhotovujeme v době letní sklizně rajčat (těch přirozeně rostoucích, ne umělých z velkokapacitních skleníků) a šťávu (drůbeží či vepřovou) máme v domácí kuchyni v záloze v mrazáku (nikoli v podobě chemických kostek a práškových produktů). Velkým plusem jsou i špagety z domácího těsta, ale zakoupením kvalitního polotovaru v tomto případě snad nikoho neurazíme.