Šmitec

S „i“ nebo „y“ ve slově šmitec si vůbec hlavu nelámu. I jazykovědci s tím mají problém. Čeština je pravopisně velmi těžký jazyk a často záleží na významu slova. Náš „Šmitec“ je navíc lidový název pro jihočeskou pomazánku z nivy. Je výborná na chléb či jednohubky a jako velmi vhodný doplněk k pivku nebo vínku.

Variant dochucení, ostatně jako u každé pomazánky, máme bezpočet (např. s pivem, nebo bez piva). U této jihočeské speciality je důležitá kvalitní šedesátiprocentní „Zlatá niva“.

Suroviny:

  • Zlatá niva 60% 250g
  • Tučný měkký tvaroh 125g
  • Máslo 125g
  • Šalotka (nebo malá cibule) 2ks
  • Česnek 1 větší stroužek
  • Chilli paprička 1 menší
  • Sladká mletá paprika 2 lžičky
  • Čerstvě mletý barevný pepř
  • Sůl
  • Plnotučná hořčice 1 lžička
  • Pivo cca 1dl
  • Jarní cibulka na přizdobení

Postup:

Šalotku (cibulku) nakrájíme najemno.
Chilli papričku pokrájíme nadrobno (pro zvýšení pikantnosti ponecháme i semínka).
Oloupaný stroužek česneku nakrájíme najemno a plochou stranou nože utřeme se špetkou soli.
Máslo dáme předem změknout do pokojové teploty.

Do mísy nadrobíme nivu. Přidáme tučný měkký tvaroh, změklé máslo, nakrájenou šalotku i chilli papričku a česnek utřený se solí. Řádně promícháme. Dochutíme lžičkou hořčice, pepřem a mletou paprikou (nesolíme, niva je dostatečně slaná, sůl vetřená do česneku bohatě postačí). Znovu promícháme.
Na závěr do pomazánky dle potřebné konzistence přilijeme trochu piva. Opět promícháme.
Hotovou pomazánku je vhodné nechat nějakou dobu v chladu uležet.

Podáváme na chlebu či jiném pečivu. Vhodné je při zdobení nakrájenou jarní cibulkou. Šmitec se skvěle hodí též k přípravě pikantních jednohubek.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané