Špenát je populární listová zelenina, která se používá se téměř ve všech světových kuchyních. Českou specialitou je využití špenátu jako druhou variantu přílohy místo zelí k našemu národnímu pokrmu (a nejen k vepřovému masu a nejen ke knedlíkům). Mnoho lidí zná žpenát jako zmrzlou zelenou kostku, která po rozmrazení vypadá jako rozšmelcovaná zelená kaše plná vody. Špenát sám o sobě pouští hodně vody a jeho zamrazování není příliš šťastným krokem. Po rozmrazení spolu s vodou přicházíme o většinu důležitých látek, kvůli nimž špenát konzumujeme. Právě spojitost špenátu se zmrzlým, průmyslově doladěným protlakem oprávněně vyvolala jistou nechuť části naší populace k této zdravé listové zelenině.
Příprava teplé špenátové přílohy trvá vždy pouze několik málo minut, protože listy špenátu nemají rády trápení dlouhou tepelnou úpravou. Ani přílišné ohřívání hotovému špenátovému pokrmu příliš nesvědčí. Proto i náš „smetanový špenát” z čerstvých špenátových listů zhotovujeme až těsně před podáváním.