Smetanové brambory s pórkem a cherry rajčátky

Smetanové brambory jsou známý a oblíbený pokrm vhodný k samostatné konzumaci i jako příloha k masu. Jejich příprava bývá rozličná. V našem receptu dáváme přednost bramborům nejprve opečeným, posléze rychle zapečeným se smetanovou vložkou s cibulí, v tomto receptu doplněné pórkem, sýrem a cherry rajčátky…

Volba sýru dává pokrmu specifickou chuť dle jeho druhu. Kromě sýrů balkánského tipu můžeme na zapečení brambor použít sýry s modrou plísní, ovčí či kozí nebo oblíbený sýr polotvrdý (např. Ementál apod.). Takže hlavně sýrem obměňujeme ráz smetanových brambor k obrazu svému…

Suroviny:

(3-4 porce)

  • Brambory (ne rané) cca 800g
  • Cibule 1 větší
  • Pórek ½ středně velký
  • Sůl
  • Pepř černý (barevný) čerstvě mletý
  • Mleté chilli papričky
  • Koření na americké brambory
    (bylinkové)
  • Kmín drcený
  • Smetana 31 % 200
  • Zakysaná smetana 200g
  • Olej slunečnicový nebo řepkový
    na potření brambor
  • Sýr Feta (nebo Balkánský sýr)
    cca 150
  • Cherry rajčátka 6-8ks
    (podle velikosti)

Postup:

Brambory oškrábeme a necháme ponořené ve studené vodě (aby nezčernaly).
Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka.
Pórek (světlou a středně zelenou část) nakrájíme na tenká kolečka.
Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
Cherry rajčátka nakrájíme na kolečka.
Troubu rozpálíme na 230 °C.

Brambory vyjmuté z vody osušíme a nakrájíme na plátky cca tři čtvrtě centimetru široké a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Posolíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem a kořením na americké brambory (z obou stran plátků). Pikantnost dodáme jemně mletými chilli papričkami (můžeme vynechat).
Takto dochucené plátky brambor potřeme (mašlovačkou) olejem a dáme péci do horní třetiny rozpálené trouby.
Pečeme dozlatova (cca 20–25 minut), nemusíme obracet.

Mezitím připravíme smetanovou vložku.
Do vyšší pánve nalijeme obě smetany, přidáme kolečka cibule, osolíme dvěma špetkami soli, dochutíme trochou mletého pepře a drceným kmínem (kdo má rád pikantnější, přidá ještě mleté chilli papričky) a na středním plameni zredukujeme na polovinu.

Polovinu opečených plátků brambor vyskládáme na dno zapékacích misek (nebo pekáčku). Přelijeme zredukovanou dochucenou smetanou s cibulí, přidáme většinu pórku a poklademe zbylými bramborami. Navrch ozdobíme plátky cherry rajčátek, zbytkem pórku. Lehce posypeme nastrouhaným sýrem.

Troubu přepneme na funkci gril (trouba stále na 230 °C) a brambory v zapékacích miskách (nebo v pekáčku) ogrilujeme (cca 7 minut) tak, aby se sýr mírně rozpustil, ale pórek se nespálil.

Obměnou tohoto receptu může být použití zcela jiného sýru. Nebo sýr zcela vynechat…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané