Smetanová zeleninová kaše

Brambory kombinované s kořenovou zeleninou (mrkví, celerem a petrželí) jsou výbornou surovinou na vytvoření výborné zeleninové přílohy, třeba ve formě kaše.
Vaření surovin v páře (nikoliv ve vodě) je pro recept na tuto kaši podmínkou. V zelenině, při této nejšetrnější tepelné úpravě, ponecháme maximální množství všech výživových složek, nehledě na přirozenou chuť použité zeleniny.
Použitá smetana, na místo mléka, dává této jedinečné příloze výtečnou, jemnou chuť, která skvostně doplní mnoho masových specialit…

Suroviny:

(3-4 porce)

  • Brambory (ne rané) 3 středně velké
  • Mrkev 1-2 ks (podle velikosti)
  • Petržel kořenová 1 menší
  • Celer bulva cca 150g (očištěného)
  • Máslo cca 3 lžíce
  • Smetana (min. 30%) cca 1,5dl
  • Sůl
  • Kmín mletý
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Čerstvé bylinky (petržel, libeček apod.)

Postup:

Brambory oškrábeme a překrájíme na čtvrtiny.
Kořenovou zeleninu očistíme (oškrábeme) a nakrájíme na kousky (cca 3cm).
Parní hrnec doplníme vodou. Čerstvé bylinky nasekáme (ne příliš najemno).

Očištěnou zeleninu vložíme do košíku parního hrnce. Prosolíme a okořeníme mletým kmínem. V páře vaříme do úplného změknutí veškeré zeleniny (35-45minut). Kořenová zelenina při společném vaření v páře bude o něco tužší než brambory.

Měkkou horkou zeleninu přendáme do většího hrnce a přidáme máslo. Šťouchadlem na brambory zeleninu důkladně rozšťoucháme. Zakápneme smetanou a znovu promícháme (šťoucháme) do žádané konzistence. V tomto receptu nepoužíváme žádný elektrický šlehač či mixér, viditelná struktura zeleniny (zejména mrkve) je v kaši žádoucí.
Během šťouchání kaše pokrm dochucujeme solí a pikantnost zvýrazňujeme čerstvě mletým barevným pepřem.
Nakonec do kaše vmícháme nasekané čerstvé bylinky.

Smetanová zeleninová kaše je velice vhodný doplněk k masům pečeným, grilovaným, smaženým i dušeným. Obzvláště se hodí k masům v mleté úpravě…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané