Smažený vepřový jazyk s bramborovou kaší se sušenými rajčaty

Dobrý recept na „Smažený vepřový jazyk“ jen tak v nějaké kuchařské knize nenajdete, ač se jedná o fenomén zejména konce minulého a začátku tohoto století. A je to škoda, protože je obrovský rozdíl mezi smaženým jazykem podávaným v kdejaké lidové restauraci či jídelně a opravdovou, doma připravenou lahůdkou hodnou názvu tohoto pokrmu.

To, že jazyk smažíme až po jeho uvaření zcela doměkka, je snad dostatečně známé, stejně tak, jako i trik na lehké sloupnutí či oškrábání silné kůže pokrývající jeho povrch. Menší pozornost bývá věnována samotnému předvaření jazyka s patřičnými ingrediencemi a surovinami, přestože je pro chuť jazyka stěžejní.
Vepřový (ale i hovězí či jiný) jazyk je velmi tuhý sval s minimem tuku a při jeho vaření je vhodné použití tlakového hrnce, které zkrátí dlouhou dobu vaření na třetinu. Obalení (a následné usmažení) kousků jazyka nikoli v klasickém trojobalu, ale ve vaječném těstíčku s moukou a mlékem je již pouze „kosmetická úprava“.

K tomuto „retro“ pokrmu si dokážeme představit vlastně pouze dvě vhodné varianty příloh: vařené brambory doplněné domácí majonézovou omáčkou (např. tatarkou) nebo bramborovou kaši.
Druhou verzi jsme jako součást našeho receptu doplnili sušenými rajčaty a čerstvou jarní cibulkou…

Suroviny:

Suroviny na smažený jazyk:
(4 porce)

  • Vepřový jazyk 4ks (cca 1,2kg bez podjazyčí)
  • Mrkev cca 400g
  • Petržel cca 200g
  • Celer cca 200g
  • Cibule 2 středně velké
  • Pepř černý, celý 1 lžička
  • Sůl
  • Vejce 3ks
  • Mouka hladká
  • Mléko
  • Olej (řepkový nebo slunečnicový) cca 0,5l
  • Citronová šťáva k podávání (nemusí být)

 

Suroviny na bramborovou kaši
se sušenými rajčaty:
(4 porce)

  • Brambory (ne rané) 4 střední
  • Voda na vaření
  • Sůl
  • Mléko podle potřeby
  • Máslo 2 lžíce
  • Sušená rajčata nakládaná v oleji 100g
  • Olej ze sušených rajčat 1 lžíce
  • Jarní cibulka 3ks
  • Voda na vaření

Postup:

Postup na smažený jazyk:

Z omytých jazyků odřízneme tučnou část kořene jazyka i s chrupavkou (tzv. podjazyčí) a dáme do tlakového hrnce. Přidáme očištěnou mrkev, celer, petržel a oloupanou cibuli. Osolíme (2 lžičky) a přihodíme kuličky celého černého pepře (cca 1 lžička). Zalijeme vodou (max. do 2/3 objemu papiňáku), uzavřeme a dáme vařit na 45 minut (od doby začátku varu a vypouštění páry z ventilu – počáteční plný výkon sporáku v tomto okamžiku regulujeme na minimum).
Po vypuštění páry a odklopení poklice tlakového hrnce měkký jazyk na pár minut přendáme do předem připravené ledové lázně. Ledový šok horkého jazyka je známým trikem k jeho snadnému oloupání (ostrým nožem oškrábání) silné, tuhé kůže. Kůže zbavený jazyk necháme zcela vychladnout a podélně rozkrájíme na tři díly.

Čas potřebný k vychladnutí jazyka využijeme k přípravě ingrediencí na obalení.
Těmi jsou vaječné těstíčko (tzv. planýrunk) a čerstvě namletá (přes hrubší cedník prosátá) strouhanka z tvrdého, převážně bílého pečiva.
Do ploché misky vyklepneme vejce, osolíme (2 špetky), přidáme hladkou mouku (2 lžíce), přilijeme trochu mléka a za postupného přilévání vody metličkou vyšleháme řidší těstíčko. Do pekáčku či jiné vhodné nádoby si připravíme dostatečné množství strouhanky.
Plátky jazyka obalíme v těstíčku a následně ve strouhance (odkládáme na připravený tácek).

V pánvi s vyšším okrajem (nebo ve větším kastrole) rozpálíme dostatečné množství oleje (tak, aby při smažení byly kousky jazyka téměř ponořené).
Jednotlivé kousky jazyka smažíme prudce (při plném výkonu sporáku) pouze do zezlátnutí strouhanky (měkký jazyk již nepotřebuje další dlouhou tepelnou úpravu při smažení) a odkládáme na tácek s papírovými utěrkami k vsáknutí přebytečného oleje. Ještě teplé podáváme.

 

Postup na bramborovou kaši se sušenými rajčaty:

Opláchnutou jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka.
Sušená rajčata pokrájíme na tenké plátky.
Oškrábané, opláchnuté brambory nakrájíme na menší kousky a dáme vařit (zcela ponořené ve větším hrnci) do vody osolené 1-2 lžičkami soli (záleží, kolik jsme zvyklí solit, ale vždy tak, abychom kaši již nemuseli dále přisolovat). Brambory vaříme cca 30 minut od doby varu do úplného změknutí. Nedostatečně uvařené brambory by při šlehání vytvářely hrudky!
Uvařené brambory slijeme, přidáme máslo, lžíci oleje z nakládaných sušených rajčat a důkladně rozšťoucháme (ručním šťouchadlem). Poté za postupného přidávání teplého mléka metlami (ručního mixéru nebo tyčového) šleháme do potřebné konzistence. Samotná hustota kaše závisí na nás (někdo raději kaši hustou, pouze s minimálním přidání mléka, někdo raději kaši jemnou a řidší).
Nakonec vmícháme (vařečkou nebo lžící) do kaše nakrájená sušená rajčata a jarní cibulku a okamžitě (než stačí vychladnout a začne houstnout) podáváme.
Přílohu můžeme ještě přizdobit jarní cibulkou.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané