Postup na smažený jazyk:
Z omytých jazyků odřízneme tučnou část kořene jazyka i s chrupavkou (tzv. podjazyčí) a dáme do tlakového hrnce. Přidáme očištěnou mrkev, celer, petržel a oloupanou cibuli. Osolíme (2 lžičky) a přihodíme kuličky celého černého pepře (cca 1 lžička). Zalijeme vodou (max. do 2/3 objemu papiňáku), uzavřeme a dáme vařit na 45 minut (od doby začátku varu a vypouštění páry z ventilu – počáteční plný výkon sporáku v tomto okamžiku regulujeme na minimum).
Po vypuštění páry a odklopení poklice tlakového hrnce měkký jazyk na pár minut přendáme do předem připravené ledové lázně. Ledový šok horkého jazyka je známým trikem k jeho snadnému oloupání (ostrým nožem oškrábání) silné, tuhé kůže. Kůže zbavený jazyk necháme zcela vychladnout a podélně rozkrájíme na tři díly.
Čas potřebný k vychladnutí jazyka využijeme k přípravě ingrediencí na obalení.
Těmi jsou vaječné těstíčko (tzv. planýrunk) a čerstvě namletá (přes hrubší cedník prosátá) strouhanka z tvrdého, převážně bílého pečiva.
Do ploché misky vyklepneme vejce, osolíme (2 špetky), přidáme hladkou mouku (2 lžíce), přilijeme trochu mléka a za postupného přilévání vody metličkou vyšleháme řidší těstíčko. Do pekáčku či jiné vhodné nádoby si připravíme dostatečné množství strouhanky.
Plátky jazyka obalíme v těstíčku a následně ve strouhance (odkládáme na připravený tácek).
V pánvi s vyšším okrajem (nebo ve větším kastrole) rozpálíme dostatečné množství oleje (tak, aby při smažení byly kousky jazyka téměř ponořené).
Jednotlivé kousky jazyka smažíme prudce (při plném výkonu sporáku) pouze do zezlátnutí strouhanky (měkký jazyk již nepotřebuje další dlouhou tepelnou úpravu při smažení) a odkládáme na tácek s papírovými utěrkami k vsáknutí přebytečného oleje. Ještě teplé podáváme.
Postup na bramborovou kaši se sušenými rajčaty:
Opláchnutou jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka.
Sušená rajčata pokrájíme na tenké plátky.
Oškrábané, opláchnuté brambory nakrájíme na menší kousky a dáme vařit (zcela ponořené ve větším hrnci) do vody osolené 1-2 lžičkami soli (záleží, kolik jsme zvyklí solit, ale vždy tak, abychom kaši již nemuseli dále přisolovat). Brambory vaříme cca 30 minut od doby varu do úplného změknutí. Nedostatečně uvařené brambory by při šlehání vytvářely hrudky!
Uvařené brambory slijeme, přidáme máslo, lžíci oleje z nakládaných sušených rajčat a důkladně rozšťoucháme (ručním šťouchadlem). Poté za postupného přidávání teplého mléka metlami (ručního mixéru nebo tyčového) šleháme do potřebné konzistence. Samotná hustota kaše závisí na nás (někdo raději kaši hustou, pouze s minimálním přidání mléka, někdo raději kaši jemnou a řidší).
Nakonec vmícháme (vařečkou nebo lžící) do kaše nakrájená sušená rajčata a jarní cibulku a okamžitě (než stačí vychladnout a začne houstnout) podáváme.
Přílohu můžeme ještě přizdobit jarní cibulkou.