Smažený sýr plněný šunkou s vařenými brambory v páře a pikantní domácí tatarkou

Smažák. Tolik diskutované a zatracované, přesto českým národem milované jídlo. Přiznám se, že v jistém období jsme jej v naši restauraci chtěli vyřadit z jídelního lístku. Po nekonečně mnohokrát denně se opakujících otázkách „Vy nemáte smažený sýr?“ nebo „Nemohli by jste nám jej udělat?“, jsme tento nápad přehodnotili. Nebudeme přeci národu odpírat co chce, a co si žádá. Alespoň jsem se dozvěděl, proč lidé chodí na smažák do restaurací. „Mně ten sýr doma vždycky vyteče“, to bývá častý argument.

Nejen pro správný návod, jak správně obalit a usmažit sýr (protože sýr není řízek a na jeho obalení zásadně nepoužíváme klasický trojobal a fritujeme jej v olejové lázni), jsme se rozhodli tento recept zařadit do naši domácí kuchařky. Když už jednou za čas zhřešíme a dáme si tento ne příliš zdravý pokrm, tak si jej alespoň připravíme doma s jistotou nepřepáleného oleje. Nejvhodnější přílohou jsou vařené brambory (nejlépe v páře). Kombinace smaženého sýra a bramborových hranolek, též koupaných v oleji, bývá přímo vražedná (pro žlučníkáře VIP vstupenkou do nemocničního pokoje vybaveného kapačkami na rozehnání zánětu, mnohdy i s odvozem). Pro ty, kdo si ke smažáku nechtějí odpustit hranolky, máme v naší knize alespoň trochu lehčí alternativu na „Hranolky pečené v troubě“ v kapitole přílohy.

Druhou neodmyslitelnou přílohou ke smaženému sýru je tatarská omáčka. Doma si zajisté vyrobíme tatarku z čerstvě připravené domácí majonézy. Můžeme zvolit i pikantnější verzi, jako my v našem receptu. Důležitá je i volba základní suroviny pro náš smažák. Nemusíme vždy používat zaběhlý Eidam, ale zkusit i jiné druhy polotvrdých sýrů, např. Gouda, Ementál, Madeland a řadu dalších. Výborný je i smažený Hermelín nebo Olomoucké tvarůžky…

Suroviny:

Suroviny na smažený sýr:
(2 porce)

  • Sýr tvrdšího tipu 200g
    (4 cca půlcentimetrové plátky)
  • Šunka (Kladenka, Cikánka apod.)
    4 tenké plátky
  • Vejce 3ks
  • Sůl
  • Mléko nebo voda
  • Mouka hladká
  • Strouhanka z bílého pečiva
  • Slunečnicový nebo řepkový olej
    (na smažení)

 

Suroviny na brambory v páře:
(2 porce)

  • Brambory 4 větší
  • Čerstvé (sušené)
    bylinky hladkolistá petržel, libeček,
    celerová nať apod.)
  • Sůl
  • Voda
  • Pažitka nebo pórek na zdobení

 

Suroviny
na pikantní tatarskou omáčku:

  • Vaječné žloutky 3ks
    (klademe velký důraz na čerstvost vajec,
    vždyť se jedná o přípravu zastudena)
  • Olej (slunečnicový) cca 150 ml
  • Sůl cca 2 špetky
  • Cukr cca 2 špetky
  • Pepř (nejlépe bílý) cca 1 špetka
  • Šťáva z cca ½ malého citronu
  • Šalotka (mladá cibule)
    najemno nasekaná 1 lžička
  • Nakládané okurky 1 lžička
  • Nasekané kapary
    1 lžička (lze i bez nich)
  • Plnotučná hořčice 1 lžička
  • Feferonkový krém 1lžička
  • Nasekané bylinky (petrželka, pažitka)
  • K případnému dochucení ještě:
    sůl, pepř, cukr, trochu láku z okurek,
    pár kapek citronové šťávy.

Postup:

Postup na smažený sýr plněný šunkou:

V ploché misce metličkou rozšleháme vyklepnutá vejce se špetkou soli. Přidáme hladkou mouku (1-2 lžíce). Za postupného přilévání studeného mléka (lze použít i vodu) vymícháme řidší těstíčko (tzv. planýrunk). Planýrunk připravujeme s mírným předstihem před obalováním, případné hrudky mouky se dokonale rozpustí.
Do další nádoby si připravíme prosátou strouhanku na obalování. Na plátky sýra poklademe po dvou plátcích šunky tak, aby příliš nepřesahovaly okraje sýra. Přiklopíme druhými plátky sýra. Takto připravené porce sýra nejprve namočíme ve vaječném těstíčku a obalíme ve strouhance. Strouhanku ze všech stran řádně utemujeme. Znovu namočíme do planýrunku a opět obalíme ve strouhance. Takto dvakrát obalené porce sýra znovu důkladně ze všech stran utemujeme. To je první krok k tomu, aby sýr při smažení nevytekl.

Druhá důležitá část při přípravě tohoto receptu je samotné smažení. Sýr smažíme v dostatečném množství oleje, aby byl zcela ponořený (ve vyšší pánvi nebo kastrole, i fritovací hrnec je vhodný). Velmi důležité je maximální rozpálení oleje (zkontrolujeme vhozením špetky strouhanky). Smažíme prudce, ale krátce cca 2-3 minuty z každé strany. Usmažený sýr vyndáme okapat na papírový ubrousek.

Podáváme s bramborovou přílohou doplněnou domácí majonézovou omáčkou nebo domácím kečupem.

 

Postup na brambory vařené v páře:

Do parní nádoby doplněné vodou vložíme bylinky, osolíme (není nezbytné, brambory mají svojí osobitou chuť). Do nástavce dáme omyté brambory ve slupce, přiklopíme a vaříme cca 25-35 minut (podle velikosti brambor, měkkost brambor zkontrolujeme vpichem tenkého, ostrého nože).

Teplé vařené brambory oloupeme (můžeme ještě vrátit do parního hrnce do tepla) a rozkrojené podáváme. Servírování můžeme zpestřit též použitím vykrajovátek.
Vhodné je zdobení nasekanou pažitkou nebo jemně nakrájeným pórkem.

 

Postup na pikantní tatarskou omáčku:

Základem tatarské omáčky je zhotovení domácí majonézy.
V misce s kulatým dnem šleháme vaječné žloutky (nejlépe plochou metlou) a postupně pomalu přiléváme olej, dokud nezískáme potřebnou, hustší konzistenci (musíme počítat, že po přidání citronové šťávy majonéza povolí a zřídne). Dochutíme solí, cukrem, pepřem a citronovou šťávou tak, aby neměla mdlou a nevýraznou chuť. Opět krátce promícháme.

Při přípravě majonézy v kuchyňském robotu dáme do mísy žloutky, sůl, pepř, cukr i citronovou šťávu a mícháme metlou na nejvyšším rychlostním stupni. Velmi pomalu přiléváme olej, dokud nezískáme potřebnou konzistenci.
Ochutnáme a podle potřeby doladíme chuť.

Do hotové majonézy přimícháme najemno nasekanou cibulku, najemno nakrájené okurky, nasekané kapary a bylinky (petrželku nebo pažitku). Dochutíme plnotučnou hořčicí, feferonkovým krémem, kapkou láku z okurek (můžeme i citronovou šťávou, ale opatrně, aby nám omáčka příliš nezřídla), případně dosolíme či dosladíme. Všechny přísady důkladně v misce promícháme a máme super domácí pikantní tatarku.
Hotovou tatarskou omáčku před podáváním zchladíme v lednici.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané