Postup na smažený květák:
Hlavu květáku rozebereme na jednotlivé růžičky. Velikost je na každém z nás, ale s menšími růžičkami se lépe pracuje. Odkrojený (nedřevnatý) košťál a případné přebytky květáku můžeme využít například k uvaření květákové polévky.
Růžičky květáku vhodíme do vroucí osolené (2lžičky) vody. Krátce povaříme (cca 3 minuty), scedíme a zchladíme ve studené vodě.
Lístky čerstvých bylinek (v našem případě bazalky) drobněji nasekáme.
Při obalování květáku je vhodnější použít těstíčko, místo abychom obalovali zvlášť v mouce a poté v rozšlehaných vejcích. Obalování nám půjde lépe a tuto proceduru zkrátíme o jeden krok.
Připravíme si tedy těstíčko (planýrunk) na obalování:
Do mísy vyklepneme vejce, zasypeme moukou, přidáme vodu (trochu mléka nebo piva) a osolíme několika špetkami soli. Metlou vymícháme mírně řídké těstíčko. Správnou konzistenci doladíme přidáním tekutiny, nebo naopak přisypáním mouky. Těstíčko by nemělo obsahovat hrudky mouky (v tomto případě necháme planýrunk odstát a po nějaké době znovu promícháme). Nakonec můžeme do planýrunku vmíchat část nasekaných bylinek (ostatní ponecháme na zdobení brambor a do tatarské omáčky).
Do druhé nádoby (nebo na větší papír) si připravíme strouhanku na obalování.
Jednotlivé růžičky květáku máčíme v těstíčku a poté obalujeme ve strouhance.
Takto obalený květák smažíme na etapy v dostatečném množství oleje. Jednotlivé růžičky květáku by v oleji měli volně plavat a neusazovat se na dně. V tomto případě je vhodné využití fritovacího hrnce. Na počátku fritování olej dostatečně rozpálíme a teprve potom vložíme květák. Postupně obracíme, smažíme dorůžova. Doba smažení předvařeného květáku ve správně rozpáleném oleji není příliš dlouhá (pár minut).
Usmažený květák odkládáme do mísy vyložené papírovou utěrkou.
Postup na brambory vařené v páře:
Do parní nádoby doplněné vodou vložíme bylinky, osolíme (není nezbytné, brambory mají svojí osobitou chuť). Do nástavce dáme omyté brambory ve slupce, přiklopíme a vaříme cca 25-35 minut (podle velikosti brambor, měkkost zkontrolujeme vpichem tenkého, ostrého nože).
Teplé vařené brambory oloupeme (můžeme ještě vrátit prohřát do tepla parního hrnce) a rozkrojené podáváme.
Postup na tatarskou omáčku:
Při přípravě majonézy v kuchyňském robotu dáme do mísy žloutky, sůl, pepř, cukr i citronovou šťávu a metlou šleháme na nejvyšším rychlostním stupni cca 2-3 minuty. Poté velmi pomalu, postupně (malým pramínkem až po kapkách) přiléváme olej, dokud nezískáme potřebnou hustou, lesklou, hladkou konzistenci. Ochutnáme a podle potřeby doladíme chuť. Pouze pokud máme majonézu určenou k přímému podávání (nikoli jako polotovar k dalšímu využití), chuť může být výraznější včetně použití citronové šťávy a tím i mírně řidší konzistence.
Nakonec promícháme ještě cca 30 sekund na maximální rychlost a dáme vychladit do lednice.
Do ztuhlé majonézy vmícháme všechny ostatní ingredience a ochutnáme. V případě potřeby dle své chuti můžeme tatarku ještě zvýraznit solí, cukrem či pepřem. Citronovou šťávu jsme použili již v základní majonéze.
Dochucování okurkovým lákem je zbytečné (omáčka by zřídla, samotné okurky dodávají dostatečnou chuť). Hořčice by zbytečně přebíjela ostatní chutě.
Hotovou tatarku zakryjeme a necháme v lednici znovu vychladit (chutě propojit).