Smažené žampiony s vařenými brambůrkami a pepřovou majonézou

Není nad procházku na čerstvém vzduchu v lese v době houbařské sezony. Košík nasbíraných hub nás jistě potěší a při pomyšlení na smažené klobouky bedel či houby hřibovité se nám sbíhají sliny. Nemusíme však čekat na konec léta. Neúnavní pěstitelé žampionů náš trh zásobují celoročně.
I smažené žampiony jsou pochoutkou, zvláště nekazíme-li toto známé jídlo kupovanou majonézou, tatarkou nebo jiným dresinkem. Pokud si dáme trochu práce navíc s přípravou domácí chutné majonézy, zdánlivě běžné jídlo dostává zcela jiný rozměr.
A to můžeme ještě podtrhnout brambůrkami nevymáčenými ve vodě, nýbrž kvalitně v páře vařenými…

Suroviny:

Suroviny na smažené žampiony:
(3 porce)

  • Čerstvé žampiony (raději malé) 600g
  • Vejce 2ks
  • Mouka hladká cca 2 lžíce
  • Mléko cca 1dl
  • Strouhanka na obalení
  • Sůl 2 špetky
  • Olej (slunečnicový nebo řepkový)
    na smažení

 

Suroviny na brambůrky vařené v páře:

  • Brambory cca 12 malých
    (vhodné jsou rané brambory)
  • Čerstvé (sušené) bylinky – hladkolistá
    petržel, libeček, celerová nať a pod.
  • Sůl
  • Voda
  • Pažitka nebo jarní cibulka na zdobení

 

Suroviny na pepřovou majonézu:

  • Vaječné žloutky 3ks ¨
    (klademe velký důraz na čerstvost
    vajec, vždyť se jedná
    o přípravu za studena)
  • Olej (slunečnicový nebo řepkový)
    cca 150 ml
  • Sůl cca 2 špetky
  • Cukr cca 2 špetky
  • Pepř (nejlépe bílý) cca 1 špetka
  • Šťáva z cca ½ malého citronu
  • Drcený barevný pepř
  • Nakládaný zelený pepř
    (i s pár kapkami láku)
  • Před přípravou zajistíme pokojovou
    teplotu surovin
    (vyhneme se možnému sražení)

Postup:

Postup na smažené žampiony:

Žampiony očistíme (opláchneme). Používáme raději houby malé, větší překrojíme.

Na obalování nepoužíváme klasický trojobal (vajíčko, mouka, strouhanka), ale připravíme si těstíčko (planýrunk).
Do misky rozklepneme vajíčko, přisypeme hladkou mouku, zalijeme mlékem a metličkou nebo vidličkou vyšleháme řidší těstíčko, které osolíme několika špetkami soli. Správnou konzistenci (aby volně stékalo z vidličky) doladíme přidáním tekutiny (i vody), nebo naopak přisypáním mouky.
Těstíčko by nemělo obsahovat hrudky mouky (v tomto případě necháme planýrunk odstát a po nějaké době znovu promícháme).
Do druhé nádoby (nebo na větší papír) si připravíme strouhanku na obalování.

Jednotlivé kousky žampionů máčíme v těstíčku a poté obalujeme ve strouhance.

Takto obalené houby smažíme v dostatečném množství oleje. Žampiony by v oleji měly volně plavat a neusazovat se na dně. V tomto případě je vhodné i využití fritovacího hrnce.
Na počátku fritování olej dostatečně rozpálíme a teprve potom vložíme obalené houby. Postupně obracíme, smažíme dozlatova. Doba jednotlivého smažení ve správně rozpáleném oleji není příliš dlouhá (pár minut).
Usmažené žampiony odkládáme do mísy vyložené papírovou utěrkou (pro vstřebání oleje).

Postup na brambůrky vařené v páře:

Do parní nádoby doplněné vodou vložíme bylinky, osolíme (není nezbytné, brambory mají svojí osobitou chuť).
Do nástavce dáme omyté malé brambory ve slupce, přiklopíme a vaříme cca 20-25 minut (podle velikosti brambor i déle).
Teplé vařené brambory oloupeme (můžeme ještě vrátit do parního hrnce do tepla) a podáváme.

Vhodné je zdobení nasekanou pažitkou či nakrájenou jarní cibulkou (zelené části).

Postup na pepřovou majonézu:

V ploché misce šleháme vaječné žloutky (nejlépe plochou metlou) a postupně pomalu přiléváme olej, dokud nezískáme potřebnou, hustší lesklou, hladkou konzistenci (musíme počítat, že po přidání citronové šťávy majonéza povolí a zřídne).
Dochutíme solí, cukrem, pepřem a citronovou šťávou tak, aby neměla mdlou a nevýraznou chuť
Přidáme drcený barevný pepř a celý zelený pepř nakládaný (i s pár kapkami láku).
Opět promícháme.

Při přípravě majonézy v kuchyňském robotu dáme do mísy žloutky, sůl, pepř, cukr i citrónovou šťávu a mícháme metlou na prvním rychlostním stupni.
Velmi pomalu postupně (malým pramínkem až po kapkách) přiléváme olej. Postupně zvyšujeme rychlost šlehání, dokud nezískáme potřebnou hustou, lesklou, hladkou konzistenci.
Ochutnáme a podle potřeby doladíme chuť základní majonézy. Nakonec přidáme drcený barevný pepř a nakládaný celý pepř zelený (i s pár kapkami láku).
Ještě krátce promícháme na maximální rychlost.

Hotovou majonézu zchladíme v lednici. Takže ji samozřejmě při přípravě tohoto kompletního chodu připravujeme s určitým předstihem.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané