Tento recept je ukázkou, jak v českém domácím prostředí využít dovážené mražené mořské plody. Ano, můžeme třeba při vzpomínce na dovolenou podlehnout nostalgii mořských plodů a zakoupit mražený balíček s tímto obsahem (kalamáry, sépie, mušle apod.). I krevety a některé mořské ryby často kupujeme v mraženém stavu. Je to v pořádku, vždyť hluboké zamražení je nejlepší způsob uchovávání potravin
I přesto je zcela něco jiného připravovat speciality z čerstvých mořských plodů přímo v přímořské lokalitě, nežli využít draze dovážené (mražené) suroviny u nás v srdci Evropy. Toho samozřejmě využívají výrobci neskutečných zamražených, obalených a dokonce předsmažených polotovarů pod různými názvy jako „Rybí prsty“ či „Rybí nugetky“, a tak nabízejí produkty, které jsou opravdovým postrachem jakékoli gastronomie (kvalitní suroviny v nich nehledejme).
A to i v tom nejhorším líbivém marketingovém a reklamním podání cíleném na děti!
Jediné možné využití mražených mořských plodů je v domácí kuchyni (ani všem restauracím nelze zcela věřit)!
Proto předkládáme náš recept na „Smažené prsty (nugetky) z mořských plodů“ s využitím bulharského koření „Čubrica“, které dodá rybím karbanátkům dokonalý balkánský nádech…