Oloupaný trvanlivý salám nastrouháme na jemném struhadle. Chuť zvoleného salámu výrazně ovlivňuje celkovou chuť pomazánky (čím tvrdší salám, tím se lépe strouhá, výborný pomocník je robot s nástavcem na strouhání).
Nakládané okurky nastrouháme na hrubším struhadle.
Oloupanou cibuli nakrájíme hodně najemno.
Veškeré ostatní ingredience si připravíme k ruce.
V pánvi s vyšším okrajem (např. Wok) zahřejeme po dně malé množství slunečnicového oleje. Vhodíme jemně nakrájenou cibuli, kterou na středním stupni sporáku při průběžným míchání pouze zpěníme. Přidáme třtinový cukr a za stálého míchání krátce restujeme. Těsně před tím, nežli začne cukr karamelizovat, přilijeme lák z nakládaných okurek a tekutinu necháme odpařit. Dále do pánve dáme rajčatovou omáčku (sugo pomodoro), přidáme hořčici a opět chvilku restujeme. Nyní přidáme nastrouhané nakládané okurky a trvanlivý salám. Důkladně rozmícháme, sporák ztlumíme na minimum a směs prohříváme cca 20 minut. Tento čas využijeme k doladění chuti základu na pomazánku podle svých představ.
Mícháme, ochutnáváme a dochucujeme solí (pouze opatrně vzhledem ke slanosti salámu), worcesterovou omáčkou, pikantnost dodáváme čerstvě mletým pepřem, tabascem a mletými chilli papričkami (při dochucování bereme v potaz, že pomazánku budeme dochucovat chutnou domácí majonézou, která mimo jiné obsahuje citronovou šťávu).
Odstavíme ze sporáku a necháme (v pánvi) zcela vychladnout („v této fázi dochází k největším záhadným úbytků základu na pomazánku, které jsme dosud, s ohledem k nedostatečné vybavenosti bezpečnostních kamer v našich kuchyních, neodhalili“).
Do vychladlého základu na pomazánku („resp. do toho, co z něj zbylo“) postupně vmícháme několik lžic domácí majonézy. Ta pomazánku výrazně zjemní a teprve nyní, po ochutnání, můžeme tvrdit, že je to „žrádlo“, tedy „Sloní žrádlo“.
Pomazánku přendáme do uzavíratelné sklenice a dáme do chladu na několik hodin proležet („doporučujeme do chladné spíže opatřené petlicí s kvalitním zámkem nebo do super kvalitní uzamykatelné lednice“). Při servírování (třeba na párty) můžeme pomazánkou oblíbené pečivo ve tvaru jednohubek potírat (není třeba dalšího doplňování či zdobení), anebo jednoduše sloní žrádlo podáváme v misce a pečivo zvlášť.
To je náš recept na pomazánku zvanou „Sloní žrádlo“ s přidáním trochu humorné nadsázky, což si při své náročnosti a trpělivosti při přípravě „pouhé pomazánky“ jistě zaslouží…