Slepice na paprice

V dobách našich babiček a prababiček bylo zcela přirozené slepici, která již nenesla, ještě naposledy využít v kuchyni. A to nejméně dvakrát. Část kvalitního silného vývaru na slepičí polévku a měkké slepičí maso na přípravu pokrmů s omáčkami. Slepice na paprice je toho ukázkovým příkladem.

Zdánlivě banální omáčky „na paprice“ skrývají ve své přípravě jistá úskalí. Nejen, že na základ používáme nejčastěji máslo, které se snadno přepaluje, ale použití mleté papriky je vždy otázkou citu. Málo papriky omáčku řádně nezabarví a naopak přehnané množství ubírá omáčce na jemnosti. Papriku je třeba vždy jen velice krátce orestovat, aby nezhořkla a delší dobu provařit, aby se zbavila své syrovosti.

Bez kvalitního slepičího vývaru nelze tento recept realizovat! Přímo se nabízí souběžná příprava slepičí polévky.

Máslo hraje v této omáčce hlavní roli, takže i k zahuštění použijeme máslovou jíšku a hotovou omáčku zjemňujeme nejen smetanou, ale i máslem…

Suroviny:

(4-6 porcí)

  • Slepice cca 1,7-2kg (bez drobů)
  • Máslo cca 125g
  • Cibule 3 střední
  • Paprika sladká mletá 4 lžíce
  • Silný slepičí vývar 1l + voda na dolití
  • Sůl
  • Pepř černý mletý
  • Mleté chilli papričky
  • Mouka hladká 3 lžíce
  • Mléko 1dl
  • Smetana 12% 250ml

 

Na uvaření slepice a vývar:

  • Slepice cca 1,7-2kg
  • Kořenová zelenina:
    mrkev 2 střední cca 200g
    petržel stejné množství jako mrkve
    celer stejné množství jako petržele
  • Cibule 1 střední
  • Česnek 2 větší stroužky
  • Pórek 1 menší (světlou část)
  • Řapíkatý celer 2 stonky
  • Rajče 1 menší
  • Libeček nebo hladkolistá petržel,
    celerová nať apod. 1-2 větší stonky
  • Čerstvý tymián
    nebo rozmarýn 2 větší snítky (máme-li)
  • Pepř černý cca 10kuliček
  • Nové koření 3 kuličky
  • Bobkový list 1ks
  • Sůl 1 lžička
  • Voda cca 3l + na spaření a dolití

Postup:

Postup na uvaření slepice a vývar:

Správným uvařením slepice získáme kvalitní vývar nejen pro naši omáčku.
Slepičí maso je zároveň pomalým vařením dobře dochuceno.

Oškrábanou kořenovou zeleninu (část si ponecháme k nakrájení do hotového vývaru na polévku), pórek a řapíkatý celer nakrájíme na větší kusy.
Cibuli (odstraníme pouze vrchní část horší slupky) a rajče rozpůlíme.
Česnek namáčkneme plochou stranou nože.
Takto připravenou zeleninu (kromě listnaté) vyskládáme na plech s pečicím papírem a dáme zapéci do trouby rozpálené na 180 °C na 30 minut (bývá uváděna i varianta zarestování zeleniny, vzhledem k nutnosti použití tuku je však méně šetrná).

Slepici zbavíme přebytečného tuku, důkladně omyjeme pod tekoucí vodou, dáme do většího hrnce, zalijeme vařící vodou z varné konvice, necháme krátce přejít varem, slijeme a opláchneme studenou vodou. Tímto procesem (blanšírováním) zamezíme vytváření nečisté pěny ze sražených bílkovin a nemusíme tuto pěnu pracně na počátku vaření sbírat.

Do čistého hrnce se studenou vodou přendáme zapečenou zeleninu a blanšírovanou slepici. Přidáme listnatou zeleninu (libeček, velkolistou petržel, celerovou nať, čerstvé bylinky apod.), celý černý pepř, nové koření, bobkový list, osolíme a přivedeme k varu. Ztlumíme sporák a slepici vaříme (spíše táhneme) velmi pomalu na bodu varu. Doba pozvolného vaření tuhého slepičího masa do jeho změknutí je v řádu hodin (cca 5 hodin). Získáme tak velmi kvalitní silný vývar. Správnou teplotu nejlépe zregulujeme a udržíme nastavením nižší teploty sporáku a podle potřeby částečným zaklopením poklicí. Po dobu vaření vývarem nemícháme, aby se nezakalil. V případě, že se nám tekutina příliš zredukovala, dolijeme během vaření vařící vodu (z varné konvice).

Měkkou slepici vyjmeme, necháme částečně zchladnout a ještě teplou zbavíme kůže a obereme.
Část masa použijeme natrhané do polévky, větší díly do našeho receptu.

Hotový vývar scedíme přes jemné síto. Zeleninu vymačkáme, ale nepasírujeme.

 

Postup na omáčku:

Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky (ne příliš drobné). Všechny ingredience si připravíme k ruce.

V hrnci (kastrole) rozehřejeme dvě lžíce másla. Přihodíme cibulku a na středním stupni sporáku za průběžného míchání restujeme dosklovata. Poté přisypeme cca 4 lžíce mleté červené papriky a za stálého míchání necháme minutku zarestovat (papriku nerestujeme dlouho, aby nezhořkla). Zalijeme vývarem, přisolíme (pozor na slanost vývaru) a opepříme mletým černým pepřem. Lehkou pikantnost dodáme špetkou mletých chilli papriček. Základ přivedeme ke střednímu varu a necháme alespoň 40 minut napůl zaklopené provařit (syrovost papriky je nežádoucí). Ke konci vaření regulujeme množství tekutiny přilitím vřící vody. Dobře provařený paprikový základ řádně propasírujeme přes cedník s většími oky do čistého hrnce a přivedeme opět k varu.

Připravíme si světlou řidší máslovou jíšku. Na pánvi rozpálímeme 3 lžíce másla, přidáme 3 lžíce hladké mouky a krátce za stálého míchání orestujeme. Horkou jíšku přelijeme do hrnečku (misky) a metličkou smícháme s trochou studeného mléka.

Takto naředěnou jíškou zahustíme paprikovou omáčku do trochu hustší konzistence a necháme za občasného míchání ještě cca 15 minut mírným varem provařit. Nakonec omáčku zjemníme smetanou, ochutnáme, případně dosolíme. Sporák vypneme a do omáčky vmícháme lžíci másla.

V hotové omáčce prohřejeme slepičí maso a podáváme.
Nejčastější přílohou ke slepici na paprice bývají kynuté houskové knedlíky. Doporučujeme vyzkoušet knedlíky jihočeské máslové (recept v kapitole přílohy), které se s máslovou paprikovou omáčkou výborně snoubí…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané