Šlehaná vejce na másle se smetanou a jarní cibulkou

Někteří šéfkuchaři nazývají tento recept vznešeněji: „Francouzská míchaná vejce“, ale jedná se o vejce šlehaná. Od klasických míchaných vajíček se liší způsobem tepelné úpravy i zapracováním ostatních surovin. Po celou dobu tepelného zpracování vajíčka šleháme metličkou (obvykle na másle s přidáním smetany) ve vodní lázni (výborným pomocníkem je mlékovar, tzv. „pískáček“). Tím docílíme jemnou, nadýchanou konzistenci, ale pokrm zároveň ztrácí viditelnou strukturu žloutků a bílků.

I u šlehaných vajec můžeme volit z více variant (s různými bylinkami a kořením, se šunkou, se sýrem atd.), ale mějme na paměti, že doplňkové suroviny vmícháváme až na samý závěr tepelné úpravy, takže například se zpěněním cibulky či orestováním slaniny nepočítejme…

Suroviny:

(2 porce)

  • Čerstvá vejce 4ks
  • Máslo 1 lžíce
  • Smetana ke šlehání 6 lžic
  • Sůl
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Jarní cibulka 1ks

Postup:

Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka (zelenou i světlou část).
Vejce vyklepneme do misky, osolíme (cca 1 špetka soli na jedno vejce, smetana sůl trochu potlačí), pikantnost dodáme dle chuti čerstvě mletým barevným pepřem a metličkou rozšleháme.
Mlékovar (tzv. pískáček) doplníme vodou nebo si připravíme vodní lázeň (vodu do hrnce a misku, která nepropadne). Použití mlékovarou je v domácí kuchyni daleko praktičtější (u tohoto receptu ani nezapíská), nežli práce ve dvojitých nádobách vodní lázně, jenž vyžaduje více zručnosti.

Na sporák zapnutý na přibližně polovinu výkonu vložíme mlékovar. Vlijeme rozšlehaná dochucená vejce, přidáme smetanu (v poměru 1,5 lžíce na 1 vejce) a v postupně se zahřívajícím se mlékovarem metličkou šleháme. Zpočátku občas, postupně častěji a nakonec, při viditelném srážení vajec, neustále. Šleháme do jemné, nadýchané konzistence. Na rozdíl od míchaných vajec nemáme mnoho na výběr, co se tuhosti týče, musí být tak akorát, nesmíme však tepelnou úpravu přehnat, vejce se začnou srážet.
Na samotný závěr vmícháme kolečka jarní cibulky (část si můžeme ponechat na přizdobení) a ihned servírujeme na připravené talířky.

Šlehaná vejce na másle se smetanou a jarní cibulkou jsou skvělý snídaňový pokrm. Podáváme s oblíbeným čerstvým pečivem, které dle libosti můžeme ještě doplnit máslem nebo dobrým taveným sýrem a zeleninou (rajčátky, paprikou či salátovou okurkou apod.)…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané