Bramborové přílohy různého druhu jsou nedílnou součástí české kuchyně. To, že v jednoduchosti je krása, dokazuje i náš následující recept na přílohu, ve kterém brambory předvařené ve slupce doplňujeme klasickými českými surovinami – cibulí a slaninou. Zapečení brambor s tepelně předpřipravenou slaninou a cibulí je vynikající, leč často opomíjenou přílohou k mnoha (zejména minutkovým) pokrmům.
Čas k předvaření brambor je ovlivněn velikostí i typem brambor, proto je jejich tepelná úprava v páře i ve vodě v tomto receptu orientační…
Slaninové brambory

Suroviny:
(4-6 porcí)
- Brambory 1kg (nejlépe menší velikosti)
- Sádlo 1 lžíce
- Slanina (špek) 150g
- Cibule 3 větší
- Sůl
- Pepř barevný, čerstvě mletý
- Jarní cibulka 2ks
Postup:
Omyté brambory vcelku předvaříme ve slupce tak, aby nebyly zcela měkké (v páře cca 25 min., ve vodě cca 18 min.). Správně nedovařené brambory poznáme vpíchnutím tenkého ostrého nože, který klade při vpíchnutí mírný odpor.
Předvařené brambory (bez vody) necháme trochu zchladnout a oloupeme slupku (teplé se loupou lépe). Rané brambory loupat nemusíme, ale před vařením je důkladně (třeba kartáčkem) očistíme.
Malé brambůrky ponecháme vcelku, větší překrájíme na ne moc drobné kousky.
Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo (půlky cibule na cca 1-2 milimetrové plátky).
Slaninu nakrájíme na cca centimetrové kostičky nebo hranolky.
Jarní cibulku nakrájíme na kolečka.
Troubu rozpálíme na 200 °C.
Ve větším kastrole nebo pánvi s vyšším okrajem (pokud jsou vhodné do trouby, ušetříme si přendávání do pekáče) rozpálíme lžíci sádla. Vhodíme slaninu, kterou na středním stupni sporáku za průběžného míchání restujeme pouze dosklovata. Přidáme cibulku, kterou dále spolu se slaninou za občasného míchání restujeme, dokud nezačnou její okraje zlátnout (při zapékání v troubě ještě trochu změní barvu). Vložíme brambory, které osolíme a dochutíme čerstvě mletým barevným pepřem. Promícháme s cibulovoslaninovým základem a vložíme nezakryté do středu předehřáté trouby (případně přendáme do pekáčku).
Zapékáme cca 30-40 minut za občasného promíchání do zlatavé barvy brambor i cibulky. Těsně před vyndáním z trouby smícháme s nakrájenou jarní cibulkou.
Podáváme jako přílohu vhodnou k mnoha pokrmům, zejména k pečeným masům a steakům…
Fotogalerie:
-
Náš TIP na PDF recept: Slaninové brambory
-
Náš TIP na PDF recept: Brambory vařené v páře
-
Náš TIP na PDF recept: Batáty vařené v páře
-
Náš TIP na PDF recept: Škubánky opékané na sádle
-
Náš TIP na PDF recept: Pečené brambory "bum"
-
Náš TIP na PDF recept: Pečené bramborové lupínky
-
Náš TIP na PDF recept: Pečené bramborové lupínky
-
Náš TIP na PDF recept: Bramboráčky
-
Náš TIP na PDF recept: Bramborové knedlíky
-
Náš TIP na PDF recept: Šťouchané brambory s cibulí a slaninou
-
Náš tip na PDF recept: Šťouchané brambory s máslem a bylinkami
-
Náš TIP na PDF recept: Bramborová kaše se sušenými rajčaty a jarní cibulkou
-
Náš TIP na PDF recept: Bramborová kaše
-
Náš TIP na PDF recept: Bramborové pyré
-
Náš TIP na PDF recept: Batátová kaše
-
Náš TIP na PDF recept: Přírodní bramborové hranolky pečené v troubě
-
Náš TIP na PDF recept: Bramborové a dýňové hranolky (mix)
-
Náš TIP na PDF recept: Smetanové brambory s pórkem a cherry rajčátky