Škvarková pomazánka s tvarůžky a kysaným zelím

Tuzemská sýrová specialita „Olomoucké tvarůžky“ (syrečky) a doma naložené kysané zelí. Dvě základní suroviny spojené s dobře vyškvařenými namletými škvarky, to je přímo skvělá kombinace pro pomazánku.

Nejen, že představujeme pomazánku z českomoravských surovin, ale zároveň tímto receptem alespoň částečně bouráme mýty o nezdravosti živočišných tuků, kterými škvarky bezesporu jsou. Naopak, do popředí stavíme skvělé vyvážení potravinových složek jednotlivých surovin v této (na přípravu velice jednoduché) pomazánce…

Suroviny:

  • Škvarky
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“) 250g
  • Olomoucké tvarůžky 120g
  • Kysané zelí
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“) 150g
  • Lák z kysaného zelí cca 2 lžíce
  • Cibule (bílá, žlutá nebo červená) 1 menší
  • Hořčice plnotučná cca 1lžíce
  • Sůl
  • Kmín mletý
  • Chilli papričky, jemně mleté

Postup:

Tento recept je obzvláště podmíněn kvalitními surovinami. Olomoucké tvarůžky jsou kvalitním produktem, ale je dobré přihlédnout k jejich dobrému rozležení. Kvalita škvarek bývá různá a velmi ovlivňuje výsledný pokrm. Kysané zelí je nejlepší vlastní výroby (podle použitého zelí se odvíjí i dochucování pomazánky).

Oloupanou cibuli nakrájíme hodně najemno.
Kysané zelí překrájíme (ne příliš nadrobno).

Do mísy nameleme v mlýnku na maso škvarky společně s olomouckými tvarůžky (meleme nejprve syrečky, potom škvarky).¸
Přidáme překrájené kysané zelí a promícháme. Dochutíme plnotučnou hořčicí, špetkou mletého kmínu, solí a pikantnost dle chuti podpoříme jemně mletými chilli papričkami. Dobře promícháme a necháme odležet v chladu ledničky (do druhého dne).

Škvarkovou pomazánku s tvarůžky a kysaným zelím podáváme na čerstvém chlebu či jiném oblíbeném pečivu.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané