Škvarková pomazánka s klobásou a vejci

Škvarky jsou skvělým „vedlejším“ produktem, který vzniká při škvaření sádla. Správné vyškvaření vepřového bůčku je nezbytnou podmínkou pro perfektní jakost obou těchto polotovarů (voňavé bílé sádlo a zlatavé křupavé škvarky), se kterou se v supermarketech příliš často nesetkáme. Tyto produkty (pokud neškvaříme sami i s kousky masa v bůčku) kupujeme raději u dobrých řezníků.

Dobré sádlo a škvarky mají jedno společné. Jsou to vynikající nositelé chutí přidaných surovin a ingrediencí (nesrovnatelně lepší, nežli rostlinné oleje). Proto jsou pomazánky z poctivých škvarků tak oblíbené…

Suroviny:

  • Škvarky
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“) 250g
  • Pikantní klobáska cca 100g
  • Cibule 1 středně velká
  • Nakládaná okurka 2ks
  • Vejce (uvařená natvrdo) 2ks
  • Plnotučná hořčice cca 2 lžíce
  • Mletá sladká červená paprika
    cca 2 špetky
  • Kmín mletý cca 2 špetky
  • Sůl
  • Pepř černý, čerstvě mletý
  • Chilli papričky sušené, mleté

Postup:

Vejce uvaříme natvrdo (cca 10 min. v osolené vodě s kapkou octa, aby nepraskla skořápka), necháme zcela vychladnout, zbavíme skořápky, kráječem překrojíme na plátky a nožem nasekáme hodně najemno.
Okurky nakrájíme na drobné kostičky a stejně tak i cibuli hodně najemno.

Do mísy nameleme v mlýnku na maso škvarky společně s pikantní klobáskou (použili jsme pikantní paprikovou, zbavenou střívka) a dáme do mísy. Přidáme nakrájenou okurku, cibulku, vajíčko a hořčici. Dochutíme solí, čerstvě mletým barevným pepřem, mletou červenou paprikou, mletým kmínem a pikantnost dle chuti dodáme mletou chilli papričkou.
Vše důkladně promícháme a necháme proležet, nejlépe do druhého dne.

Škvarkovou pomazánku s klobásou a vejcem podáváme na bagetu, chléb nebo jiné pečivo, vhodná je i na potírání topinek či toastů.
Snídani, svačinu či večeři si můžeme vhodně přizdobit surovinami obsaženými v pomazánce (vajíčkem, okurkou, cibulkou).
Pomazánka uzavřená ve sklenici vydrží v chladu dlouhou dobu.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané