Škubánky opékané na sádle

Škubánky jsou staročeským pokrmem, běžným jídlem i v chudých domácnostech, které připravovaly hospodyňky snad v každé české chalupě. Původně se tato bramborová specialita zahuštěná moukou podávala jako hlavní chod, a to jak na slaný způsob (např. omaštěné sádlem s orestovanou cibulkou, či se sýrem nebo se slaninou, a k tomu nakládanou okurku), tak na sladko, což měly rády hlavně děti (sypané mletým mákem, skořicí nebo pracharandou – roztlučenými sušenými hruškami, dochucené cukrem a polévané rozpuštěným máslem). Název „Škubánky“ (v západních Čechách se jim říkalo též „Kucmoch“) je odvozen od vlastnosti bramborové hmoty, která se při vlastní přípravě i při podávání má sklon trhat neboli škubat.

Zajímavé je, že tento pokrm v domácí podobě našich praprababiček se po staletí těšil velké oblibě. Zlom nastal až s příchodem školních jídelen a závodů na společné stravování, kde byly klasické škubánky téměř všem znechuceny. V té době se v českých domácnostech začala více využívat varianta přípravy škubánek do formy přílohy, tedy hotové škubánkové „těsto“ osmažit na sádle (dříve byly známé spíše placičky opékané nasucho na plotně, tzv. škubánkové opečenky či spěšinky). Místo klasických větších šišek můžeme ze škubánkové hmoty opékat třeba krokety, šulánky či placičky.

Je namístě oprášit tento recept s českou tradicí alespoň jako skvělou přílohu, která může být protipólem některých nově vznikajících „zaručeně zdravých“, ale méně chutných kuchařských experimentů…

Suroviny:

(4-5 porcí)

  • Brambory pozdní (více moučné) 1kg
  • Voda na vaření
  • Stonky libečku nebo řapíkatý celer
  • Sůl 1a ½ lžičky
  • Mouka hrubá 300g
  • Sádlo na smažení

Postup:

Odvážíme hrubou mouku.
Brambory oškrábeme, nakrájíme na nevelké kousky (cca 2-4 cm), propláchneme a dáme do většího hrnce. Zalijeme vodou (cca 3 cm nad brambory) a osolíme. Pro lepší chuť přihodíme pár stonků libečku nebo řapík celeru. Na sporáku přivedeme k varu (zaklopené poklicí) a středním varem vaříme doměkka (s poodklopenou poklicí, cca 15 minut od doby varu).
Z uvařených brambor vyjmeme libeček (řapík celeru). Část bramborového vývaru scedíme (přes poklici) do připravené misky (zatím nevyléváme) tak, aby zbylá tekutina v hrnci sahala do poloviny brambor.
Částečně scezené brambory šťouchadlem rozšťoucháme dohladka. Přisypeme mouku, dobře promícháme a vrátíme na středně rozpálený sporák. Zde musíme upozornit majitele plynových sporáků, že škubánky se nedají připravovat (z důvodu rychlého napálení) na otevřeném ohni (je třeba mezi plamen a hrnec umístit plotýnku)!
Přiklopíme poklicí a několik minut (cca 5-8) necháme zapařit, aby se po dně vytvořil povlak, který se však nesmí začít připalovat.
Odklopíme a od této chvíle škubánky vařečkou neustále promícháváme vařečkou až do doby, kdy získají tu pravou „škubánkovou“ konzistenci a přestanou se lepit na dno a ke stěnám hrnce (těsto se při tom trhá – škube, proto škubánky), trvá to přibližně 20 minut. Přitom sporák dle potřeby regulujeme mezi stupni 2-3. Pouze v případě příliš tuhé konzistence škubánkového těsta můžeme přidat trochu z odloženého bramborového vývaru.
Propracované škubánky odstavíme z plotny. Takto se podávaly na slaný či sladký způsob. My však budeme připravovat škubánkovou přílohu opékanou na sádle.

Do malého kastrůlku rozehřejeme trochu sádla.
Z připravených škubánků pomocí dvou lžic namáčených v sádle vykrajujeme a tvarujeme šišky (odkládáme na připravený tácek či talíř). Šišky mašlovačkou potřeme sádlem nebo máslem, zakryjeme potravinářskou folií a necháme v chladu pár hodin odpočinout (třeba do druhého dne).
Ze škubánků můžeme rukama tvarovat i kuličky – krokety nebo tenké šišky – šulánky či placičky.

V pánvi s vyšším okrajem (v kastrole) rozpálíme na tři centimetry sádla. Do hodně rozpáleného sádla rychle vkládáme škubánkové šišky (krokety, šulánky, placičky), které kleštičkami postupně obracíme a ze všech stran stejnoměrně opékáme (sporák naplno).
Opečené škubánky odkládáme na tác s papírovou utěrkou (ubrousky) a necháme odkapat.
V případě potřeby stejný postup opakujeme při druhé várce škubánkových šišek.

Teplé „Škubánky opékané na sádle“ podáváme jako přílohu k mnoha českým specialitám. Výborně v našem jídelníčku například zastupují bramborové (a jim podobné) knedlíky, nebo i klasické vařené brambory…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané