Brambory uvaříme ve slupce (nejlépe v páře) téměř doměkka. Ve vodě brambory vaříme mírně osolené cca 15 minut (od doby varu), v parním hrnci cca 25 minut. Vychladlé brambory zbavíme slupky a nakrájíme na silnější půlkolečka.
Oloupané cibule pokrájíme na tenká kolečka.
Jarní cibulku nakrájíme na kolečka trochu širší (světlou i zelenou část).
Lístky libečku (hladkolisté petrželky) nasekáme (ne příliš najemno).
Na pánvi rozpálíme dvě lžíce sádla. Vhodíme kolečka cibule (část si ponecháme k podávání) okmínujeme třemi špetkami drceného kmínu a za průběžného míchání restujeme dosklovata. Přidáme plátky brambor, opepříme a zvýrazníme mletými chilli papričkami. Restujeme na středním stupni sporáku do zlatavé barvy brambor i cibule. Odstavíme.
Vejce rozklepneme do misky, osolíme (cca 2 špetky), opepříme (cca 2 špetky), trochu nastavíme mlékem, přidáme nasekané bylinky a zelenou část nakrájené jarní cibulky (opět si část ponecháme na zdobení). Vajíčka s ingrediencemi metličkou prošleháme.
Ve velké pánvi rozpálíme lžíci sádla. Vlijeme vajíčka, ztlumíme sporák na polovinu a pozvolna usmažíme omeletu. Omeletu neobracíme, na dojití omelety si pomůžeme zaklopením poklicí. Důležité je ohlídat správně osmažený spodek omelety (nesmí se připálit).
Hotovou omeletu přendáme na velký talíř a celou z jedné strany lehce potřeme plnotučnou hořčicí. Na polovinu omelety poklademe restované brambory s cibulkou. Přidáme odložená kolečka čerstvé cibule a nakrájenou jarní cibulku. Druhou polovinu omelety přehneme přes náplň.
Rozřízneme na dvě porce a přesuneme na čisté talíře k podávání.
Vhodným doplňkem k selské omeletě jsou nakládané cibulky nebo houby.