Selská omeleta

Brambory, cibule, vejce a sádlo. To jsou suroviny, které byly odedávna k mání v každém selském stavení, a to i v dobách nouze. Brambory a cibule se pěstovaly, vejce snesla slepice a sádlo bývalo v chladné spíži k mání uskladněné ze zabíjačky nebo chytře odebrané při pečení husy či kachny. A z těchto základních surovin hospodyňky dokázaly vykouzlit neskutečně výbornou omeletu doplněnou pouze bylinkami a kořením.

Pojďme si tedy i dnes připomenout selskou omeletu podle osvědčeného receptu našich maminek, babiček a prababiček. Přidáváním dalších surovin ve snaze omeletu vylepšit, bychom se pouze vzdalovali od mnoha pokoleními vyzkoušené klasiky…

Suroviny:

(1 omeleta = 2porce)

  • Brambory 2 větší
  • Cibule 2 středně velké
  • Jarní cibulka 1ks
  • Vejce 5ks
  • Libeček nebo hladkolistá petržel
    1 hrst lístků
  • Sůl
  • Pepř černý čerstvě mletý
  • Kmín drcený
  • Chilli papričky drcené
  • Sádlo 3 lžíce
  • Mléko cca 0,5dl
  • Hořčice plnotučná na potření
  • Nakládané cibulky k podávání

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce (nejlépe v páře) téměř doměkka. Ve vodě brambory vaříme mírně osolené cca 15 minut (od doby varu), v parním hrnci cca 25 minut. Vychladlé brambory zbavíme slupky a nakrájíme na silnější půlkolečka.

Oloupané cibule pokrájíme na tenká kolečka.
Jarní cibulku nakrájíme na kolečka trochu širší (světlou i zelenou část).
Lístky libečku (hladkolisté petrželky) nasekáme (ne příliš najemno).

Na pánvi rozpálíme dvě lžíce sádla. Vhodíme kolečka cibule (část si ponecháme k podávání) okmínujeme třemi špetkami drceného kmínu a za průběžného míchání restujeme dosklovata. Přidáme plátky brambor, opepříme a zvýrazníme mletými chilli papričkami. Restujeme na středním stupni sporáku do zlatavé barvy brambor i cibule. Odstavíme.

Vejce rozklepneme do misky, osolíme (cca 2 špetky), opepříme (cca 2 špetky), trochu nastavíme mlékem, přidáme nasekané bylinky a zelenou část nakrájené jarní cibulky (opět si část ponecháme na zdobení). Vajíčka s ingrediencemi metličkou prošleháme.

Ve velké pánvi rozpálíme lžíci sádla. Vlijeme vajíčka, ztlumíme sporák na polovinu a pozvolna usmažíme omeletu. Omeletu neobracíme, na dojití omelety si pomůžeme zaklopením poklicí. Důležité je ohlídat správně osmažený spodek omelety (nesmí se připálit).
Hotovou omeletu přendáme na velký talíř a celou z jedné strany lehce potřeme plnotučnou hořčicí. Na polovinu omelety poklademe restované brambory s cibulkou. Přidáme odložená kolečka čerstvé cibule a nakrájenou jarní cibulku. Druhou polovinu omelety přehneme přes náplň.
Rozřízneme na dvě porce a přesuneme na čisté talíře k podávání.

Vhodným doplňkem k selské omeletě jsou nakládané cibulky nebo houby.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané