Sekaný řízek se sýrem (Holandský řízek)

Jen těžko bychom Holanďanovi vysvětlovali, proč tuto ryze českou specialitu z mletého vepřového nazýváme podle jeho domoviny (Nizozemci zřejmě nemají o této dobrotě ani ponětí). Vždyť do „Holanďáku“ používáme i český sýr. Ale též mnoho jiných pokrmů se u nás honosí názvy různých zemí, byť s jejich kuchyní mají pramálo společného.

V mnoha receptech na „Holandský řízek“ se setkáváme s použitím pouze bůčku. Příliš tučné mleté maso však pro sekaný řízek se sýrem není nutné. Vepřová krkovice, případně plec doplněná kouskem bůčku je ideální volba. Jemně strouhaný sýr funguje jako dokonalé pojítko (strouhanka, mouka či žemle jsou zbytečné). Smetanou mletou masovou směs zjemníme, s kořením to moc nepřeháníme, naopak nepříliš aromatické bylinky jsou vítány, protože v této karbanátkové specialitě necháme vyniknout hlavně chuť sýru…

Suroviny:

(7-9 porcí)

  • Vepřové maso
    (krkovice, plec + libový bok) 1kg
  • Sýr polotvrdý
    (gouda, eidam, čedar apod.) 220g
  • Vejce 2ks
  • Sůl cca 2 lžičky
  • Pepř černý čerstvě mletý cca 3 špetky
  • Mleté chilli papričky cca 2 špetky
  • Muškátový květ 1 špetka
  • Čerstvé bylinky
    (hladkolistá petržel, pažitka apod.)
  • Smetana 30% 80g
  • Olej na smažení
    (slunečnicový nebo řepkový)

 

Na obalení:

  • Vejce 3ks
  • Mléko cca 1,5dl
  • Mouka hladká
  • Sůl 2 špetky
  • Strouhanka

Postup:

Maso opláchneme, papírovou utěrkou osušíme, nakrájíme na větší kousky a nameleme.
Sýr nastrouháme na hrubším struhadle.
Čerstvé bylinky nasekáme.
Na strouhanku nameleme suché housky na jemném struhadle (případně prosejeme).

Připravíme si těstíčko (planýrunk) tak, že v míse metličkou rozšleháme vejce s mlékem, trochu osolíme. Dle potřeby přimícháváme hladkou mouku do konzistence hustšího těstíčka.
S těstíčkem se lépe pracuje, nežli s klasickým trojobalem.

Namleté maso promícháme v míse s kořením (sůl, černý mletý pepř, mleté chilli papričky, muškátový květ) a nasekanými čerstvými bylinkami. Přidáme dvě vejce a nastrouhaný sýr. Zjemníme smetanou. Žádná mouka do holandských řízků nepatří! Znovu řádně promísíme (nejlépe rukama) a dáme stranou chvilku odležet.

Z takto dochuceného mletého masa tvarujeme jednotlivé sekané řízky (velikost je na nás, menší se lépe prosmažují), které zmáčkneme, ale ne příliš. Jednotlivé řízečky namáčíme v připraveném těstíčku a obalujeme ve strouhance.

V pánvi s vyšším okrajem (nebo v kastrole) dostatečně rozpálíme větší množství oleje. Vložíme první várku sekaných řízečků (měly by být alespoň z poloviny ponořené).
Po chvilce smažení ztlumíme sporák na polovinu. Řízečky smažíme pozvolna dozlatova (cca 8-10 minut z každé strany). Jednotlivé usmažené kousky přendáváme na papírové ubrousky odkapat (můžeme uchovat ve vyhřáté troubě) a nahrazujeme dalšími.

Holandské řízky nejčastěji podáváme s bramborovou přílohou (vařené brambory, bramborová kaše), vhodné je i zeleninové pyré.
My jsme dnes sekané řízky se sýrem servírovali s ranými bramborami vařenými v páře a pikantní domácí majonézou s feferonkou (recepty v kapitole „Přílohy”).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané