Maso opláchneme, papírovou utěrkou osušíme, nakrájíme na větší kousky a nameleme.
Sýr nastrouháme na hrubším struhadle.
Čerstvé bylinky nasekáme.
Na strouhanku nameleme suché housky na jemném struhadle (případně prosejeme).
Připravíme si těstíčko (planýrunk) tak, že v míse metličkou rozšleháme vejce s mlékem, trochu osolíme. Dle potřeby přimícháváme hladkou mouku do konzistence hustšího těstíčka.
S těstíčkem se lépe pracuje, nežli s klasickým trojobalem.
Namleté maso promícháme v míse s kořením (sůl, černý mletý pepř, mleté chilli papričky, muškátový květ) a nasekanými čerstvými bylinkami. Přidáme dvě vejce a nastrouhaný sýr. Zjemníme smetanou. Žádná mouka do holandských řízků nepatří! Znovu řádně promísíme (nejlépe rukama) a dáme stranou chvilku odležet.
Z takto dochuceného mletého masa tvarujeme jednotlivé sekané řízky (velikost je na nás, menší se lépe prosmažují), které zmáčkneme, ale ne příliš. Jednotlivé řízečky namáčíme v připraveném těstíčku a obalujeme ve strouhance.
V pánvi s vyšším okrajem (nebo v kastrole) dostatečně rozpálíme větší množství oleje. Vložíme první várku sekaných řízečků (měly by být alespoň z poloviny ponořené).
Po chvilce smažení ztlumíme sporák na polovinu. Řízečky smažíme pozvolna dozlatova (cca 8-10 minut z každé strany). Jednotlivé usmažené kousky přendáváme na papírové ubrousky odkapat (můžeme uchovat ve vyhřáté troubě) a nahrazujeme dalšími.
Holandské řízky nejčastěji podáváme s bramborovou přílohou (vařené brambory, bramborová kaše), vhodné je i zeleninové pyré.
My jsme dnes sekané řízky se sýrem servírovali s ranými bramborami vařenými v páře a pikantní domácí majonézou s feferonkou (recepty v kapitole „Přílohy”).