Sázená vejce s anglickou slaninou, paprikou, rajčaty a bazalkou

Je to vlastně velice podobný recept jako „Pečená šunka s vejci“.

Tato další varianta vycházející ze základního hemenexu nám může trochu připomenout anglický styl snídaně „na vidličku“.
Nicméně, jedná se o klasický recept české domácí kuchyně.

Suroviny:

(1 porce)

  • Čerstvá vejce 2ks
  • Anglická nebo farmářská slanina 50g
  • Cibule ½ větší
  • Rajče 1ks
  • Paprika bílá 1
  •  Bazalka čerstvá
  • Olej slunečnicový nebo řepkový
    (případně sádlo) cca 2 lžíce
  • Sůl
  • Pepř černý nebo barevný,
    čerstvě mletý
  • Mleté chilli papričk
  • Čerstvá zelenina k podávání
  • Jarní cibulka na zdobení

Postup:

Na menší pánvi mírně rozehřejeme olej a přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, kterou zpěníme (nikoli přímo dozlatova, cibule se smaží po celou dobu) a sporák stáhneme na nižší stupeň. Dále na pánev vložíme na plátky nakrájenou slaninu a necháme krátce prohřát (orestovat). Přidáme tenké plátky papriky, rajčat a nahrubo nasekanou či natrhanou bazalku. Opět necháme chvilku prohřát.

Opatrně vklepneme vajíčka tak, aby se bílek po pánvi co nejvíce rozprostřel a žloutek naopak zůstal neporušený. Osolíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem. Pikantnost můžeme zdůraznit mletými chilli papričkami. V této fázi si můžeme vypomoci krátkým zaklopením poklicí. Pánev odstavíme ze sporáku a vajíčka necháme dojít. Vajíčkový bílek by měl být zcela ztuhlý, naopak žloutky mírně tekuté (nahniličko). Hotový pokrm opatrně přesuneme na talíř.

Vhodným doplňkem je čerstvá zelenina (opět rajče a paprika). Můžeme přizdobit nakrájenou zelenou částí jarní cibulky.
Podáváme s pečivem.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané