Salát coleslaw

„Koolsla“ v holandštině znamená zelný salát. Není pochyb, že původ tohoto salátu je právě v Evropě, přesněji řečeno v Holandsku. A jak to s různými skvělými gurmánskými nápady často bývá, teprve přistěhovalci „do země zaslíbené“ je dokázali řádně prezentovat a proslavit právě v Americe, kde se název vygeneroval na „coleslaw“. V tomto případě můžeme říci „bohužel“, protože tento výborný recept na zelný salát s kořenovou zeleninou a majonézou se stal mekou fastfoodů po celém světě, spojenou s průmyslovou výrobou, jenž do jisté míry tento salát deklasovala.

Nezbývá, nežli si jednu fresh variantu tohoto salátu na připravit v české domácí kuchyni.
Bez domácí výroby majonézy ze žloutků však nelze tento salát v patřičné kvalitě zhotovit…

Suroviny:

(velká mísa salátu)

  • Bílé zelí cca 700g (1 malá hlávka)
  • Mrkev cca 250g
  • Celer cca 250g
  • Řapíkatý celer 2 řapíky
  • Sůl
  • Cukr krupicový
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Citronová šťáva
  • Domácí majonéza ze 3 žloutků
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“)
  • Česnek 1 velký stroužek
  • Hořčice plnotučná 2 lžíce
  • Zakysaná smetana 150-200g
  • Lahůdková (jarní) cibulka 1-2ks
    (podle velikosti)

Postup:

Předem zhotovíme majonézu z třech čerstvých vaječných žloutků, kterou dáme dotuhnout do ledničky.
Malou hlávku zelí rozčtvrtíme, odřízneme košťál a odstraníme vrchní listy. Zelí nakrouháme nebo ostrým nožem nakrájíme na tenké proužky. Ve velké míse (vhodné je použití uzavíratelné kynoucí mísy) nakrouhané zelí rukami důkladně promícháme se dvěma lžičkami soli a necháme v pokojové teplotě (za občasného promíchání) alespoň 2 hodiny „vypotit“ (proto i zelí krouháme s předstihem).
Z řapíkatého celeru sloupneme vrchní dužinu, krátce povaříme (v osolené vodě 3 minuty, v páře 5 minut), zchladíme v ledové lázni (pro okamžité zastavení tepelného procesu). Zblanšírované řapíky celeru necháme odkapat a příčně nakrájíme na tenké kousky.
Oloupaný stroužek česneku podélně překrojíme, nakrájíme na tenké plátky, prosolíme a plochou stranou širšího nože utřeme na kašičku.
Kořenovou zeleninu (mrkev a celer) očistíme (oškrábeme) a na hrubém struhadle nastrouháme do větší mísy. Rovnou částečně opepříme a promícháme.
Lahůdkovou cibulku nakrájíme (zelenou část na tenká kolečka, světlé cibulky na tenká půlkolečka).

Do předem zhotovené domácí majonézy vmícháme utřený česnek a hořčici (lépe se tak v salátu spojí).
Do mísy k vypocenému krouhanému zelí přimícháme strouhanou kořenovou zeleninu a kousky blanšírovaného řapíkatého celeru. Vmícháme dochucenou majonézu a dle konzistence salátu přidáme zakysanou smetanu. Provedeme finální dochucení solí, pepřem, trochou cukru a citronové šťávy. Nakonec přidáme nakrájenou lahůdkovou cibulku. Dobře promíchaný salát zakryjeme a necháme rozležet do druhého dne.
Coleslaw před podáváním ochutnáme, bývá potřeba znovu přichutit (solí, cukrem, citronovou šťávou), protože zelí časem hodně chutí vstřebá.

Salát coleslaw má mnoho uplatnění v naší kuchyni. Je skvělý jako základ na obložený chléb nebo chlebíčky, jako doplňková či hlavní příloha k různým masům (pečeným, grilovaným, uzeným, smaženým, do hamburgerů apod.) nebo jednoduše jen tak, s oblíbeným pečivem…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané