Rýže vařená (dušená)

Jednoduchá, rychlá příprava rýže. A nemusíme kupovat rýži balenou ve varných sáčcích, která je podstatně dražší.
U rýže vařené (ale i pečené) je potřeba si „vychytat“ přesný poměr vody. Některé druhy potřebují o něco méně nežli dvojnásobek (například jeden a půl násobek).

Chuť rýže často doplňujeme, kromě nezbytnou solí též cibulí, hřebíčkem, celým pepřem a bobkovým listem…

Suroviny:

(4-5 porcí)

  • Rýže dlouhozrnná 2 hrnky
    (cca 200g)
  • Voda 3-4 hrnky
    (podle druhu rýže jeden a půl
    až dvojnásobek množství rýže)
  • Cibule ½ střední
  • Hřebíček cca 8ks
  • Pepř černý celý cca 8 kuliček
  • Bobkový list 1 malý
  • Sůl 2 lžičky

Postup:

Rýži v cedníku propláchneme pod studenou a necháme odkapat.

V kastrolu nebo hrnci zalijeme rýži studenou vodou (jeden a půl násobek až dvojnásobek množství rýže), osolíme (2 lžičky), přidáme kuličky černého pepře, bobkový list a půl cibule, do které jsme zapíchali hřebíček (cibulový ježek).
Promícháme, přivedeme do varu a vaříme mírným varem 20 minut (od doby varu) částečně zaklopené poklicí (tak, aby mohla pára unikat), již bez míchání. Veškerá voda se vyvaří.

Hotovou rýži odstavíme, vidličkou opatrně promícháme, aby se vypářila, ale příliš nepolámala, přičemž vyndáme cibulového ježka, bobkový list, případně i kuličky pepře (někomu pepř v rýži nevadí) a necháme ještě chvíli přiklopené dojít.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané