Rýže pečená

Pečená rýže je běžně používanou přílohou k mnoha pokrmům. Zdánlivě jednoduchá příprava má svá úskalí.
Jistě se dá připravovat několika různými způsoby. Je třeba si najít a „vychytat“ ten svůj (i co se množství soli dle chutě týká). Hřebíček zapichujeme záměrně do cibule, aby šel z hotové rýže snadno vyjmout. Bobkový list a několik kuliček pepře lze před servírováním též vyndat (někomu pepř v rýži vůbec nevadí).

Kvalitu (potažmo druh) rýže si musíme vyzkoušet sami (cenou se řídit nelze, vůbec nerozhoduje).
Od typu rýže se odvíjí i poměr vody k rýži. Dvojnásobek vody, který se nejčastěji uvádí, je třeba u některých druhů rýže trochu snížit (třeba na jeden a půl násobek). Nepředstavitelné je rýži dusit (vařit), či péci pouze na skus (al-dente). Rýže musí být jako příloha vždy měkká, ale nerozvařená!

Suroviny:

(4-5 porcí)

  • Rýže dlouhozrnná 2 hrnky
    (cca 200g)
  • Voda 3-4 hrnky
    (podle druhu rýže jeden a půl násobek
    až dvojnásobek násobek množství rýže)
  • Cibule ½ střední
    (+ 1menší v případě varianty s nakrájenou cibulí)
  • Hřebíček cca 8ks
  • Pepř černý celý cca 8 kuliček
  • Bobkový list 2 malé
  • Sůl 2 lžičky
  • Olej 3 lžíce (pouze v 1. variantě)

Postup:

1. varianta
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Rýži neproplachujeme.

V kastrolu nebo hrnci (vhodném na sporák i do trouby, bez umělých úchytů apod.) na rozpáleném oleji rýži krátce orestujeme. Stačí tak 2 minuty. Zalijeme vroucí vodou (jeden a půl až dvojnásobek množství rýže), osolíme (2 lžičky), přidáme kuličky černého pepře, bobkový list a půl cibule, do které jsme zapíchali hřebíček (cibulový ježek). Za občasného promíchání vaříme mírným varem 10 minut bez poklice. Poté přiklopíme a dáme péci na 20 minut do středu rozpálené trouby. Již nemícháme. Veškerá voda se vypaří.
Hotovou rýži opatrně vidličkou načechráme, aby se vypářila, ale příliš se nepolámala (přičemž vyndáme cibulového ježka, bobkový list, případně i kuličky pepře) a necháme ještě chvíli přiklopenou dojít.
Můžeme zvolit i variantu s nakrájenou cibulí. V tomto případě ještě před zarestováním rýže na oleji zpěníme jednu malou nadrobno nakrájenou cibuli, do které teprve přidáme rýži. Cibulový nádech ještě více zajistí výše zmíněný cibulový ježek. Další postup je shodný.

2. varianta
Troubu si předehřejeme na 230 ° C.
Rýži v cedníku propláchneme a necháme odkapat.

Odkapanou rýži přesypeme do kastrůlku (vhodném na sporák i do trouby, bez umělých úchytů apod.) a přidáme do středu cibulového ježečka, bobkový list (můžeme i pár kuliček černého pepře) a zalijeme studenou vodou (jeden a půl až dvojnásobek množství rýže), osolíme (2 lžičky) a promícháme a přiklopíme pokličkou. Vložíme do středu rozpálené trouby.
Pečeme nejprve 15 min zaklopené. Poté odklopíme a pečeme dalších 30 minut do zredukování veškeré vody.
Před podáváním rýži opatrně vidličkou načechráme, aby vypářila, ale příliš se nepolámala (přičemž vyndáme cibulového ježka, bobkový list, případně i kuličky pepře) a necháme ještě chvíli přiklopenou dojít.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané