1. varianta
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Rýži neproplachujeme.
V kastrolu nebo hrnci (vhodném na sporák i do trouby, bez umělých úchytů apod.) na rozpáleném oleji rýži krátce orestujeme. Stačí tak 2 minuty. Zalijeme vroucí vodou (jeden a půl až dvojnásobek množství rýže), osolíme (2 lžičky), přidáme kuličky černého pepře, bobkový list a půl cibule, do které jsme zapíchali hřebíček (cibulový ježek). Za občasného promíchání vaříme mírným varem 10 minut bez poklice. Poté přiklopíme a dáme péci na 20 minut do středu rozpálené trouby. Již nemícháme. Veškerá voda se vypaří.
Hotovou rýži opatrně vidličkou načechráme, aby se vypářila, ale příliš se nepolámala (přičemž vyndáme cibulového ježka, bobkový list, případně i kuličky pepře) a necháme ještě chvíli přiklopenou dojít.
Můžeme zvolit i variantu s nakrájenou cibulí. V tomto případě ještě před zarestováním rýže na oleji zpěníme jednu malou nadrobno nakrájenou cibuli, do které teprve přidáme rýži. Cibulový nádech ještě více zajistí výše zmíněný cibulový ježek. Další postup je shodný.
2. varianta
Troubu si předehřejeme na 230 ° C.
Rýži v cedníku propláchneme a necháme odkapat.
Odkapanou rýži přesypeme do kastrůlku (vhodném na sporák i do trouby, bez umělých úchytů apod.) a přidáme do středu cibulového ježečka, bobkový list (můžeme i pár kuliček černého pepře) a zalijeme studenou vodou (jeden a půl až dvojnásobek množství rýže), osolíme (2 lžičky) a promícháme a přiklopíme pokličkou. Vložíme do středu rozpálené trouby.
Pečeme nejprve 15 min zaklopené. Poté odklopíme a pečeme dalších 30 minut do zredukování veškeré vody.
Před podáváním rýži opatrně vidličkou načechráme, aby vypářila, ale příliš se nepolámala (přičemž vyndáme cibulového ježka, bobkový list, případně i kuličky pepře) a necháme ještě chvíli přiklopenou dojít.