Rýže na indický způsob (kari rýže)

Česká klasická kuchyně je známa hojným používáním různých příloh. Jednou z nich je i rýže.
V Čechách a na Moravě jsme zvyklí připravovat přílohovou rýži zaběhlým způsobem – vařením, dušením či pečením do téměř sypkého stavu, a to tak, že rýže pokrm pouze doplňuje, ale tato příloha nikterak zvlášť chuťově nevyniká, je pouze doplňkem daného pokrmu.
Jsou ovšem pokrmy, které i v našich středoevropských podmínkách lze skloubit s rýží upravenou do trochu řidší lepkavější konzistence a chuťově více výraznější.

Motivací nám mohou být způsoby příprav rýže z celého světa. Výběr vhodného druhu rýže (podle něhož se odvíjí délka vaření) a doplňkových ingrediencí je již na nás.
Třeba v hávu indického koření jako je směs kari…

Suroviny:

(4 porce)

  • Rýže natural pololoupaná 100g
  • Rýže basmati prémium 200g
  • Cibule 1 středně velká
  • Hřebíček cca 10ks
  • Bobkový list 2 ks
  • Pepř černý celý cca 15 kuliček
  • Sůl 1 lžička
  • Kari koření 1 lžíce
  • Voda dle potřeby cca 1,3l

Postup:

Oba druhy rýže v cedníku pod studenou vodou propláchneme (každou zvlášť) a necháme odkapat.
Do oloupané cibule zapícháme hřebíčky (vytvoříme tzv. cibulového ježka)
Do středně velkého hrnce dáme vařit vodu, kterou osolíme lžičkou soli.

Do vřící osolené vody vsypeme nejprve natural pololoupanou rýži. Vložíme cibulového ježka s hřebíčkem, přihodíme kuličky černého pepře a bobkové listy.
Přivedeme k varu a bez míchání nezaklopené vaříme středním varem nejprve 15 minut.
Přisypeme rýži basmati, přidáme lžíci kari, zamícháme a přivedeme opět k varu. Vaříme dále (stále středním varem a bez míchání) dalších 15 minut.
Poté vyndáme cibulového ježka (pokud nám nevadí přítomnost hřebíčku v rýži, můžeme nechat cibulového ježka zcela rozvařit) i bobkové listy a již za průběžného míchání rýži dále ještě několik minut provařujeme (voda se zcela vyvaří) do žádané lepkavé konzistence (o něco hustší než je italské rizoto).
Odstavíme ze sporáku a do podávání zakryjeme poklicí.

Rýže na indický způsob (kari rýže) se výtečně hodí k pokrmům z kuřecího masa (zvláště pečeného), ale využít ji můžeme i k jiným druhům mas, včetně vepřového…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané