Rychlé drbáky

Uvaření některých druhů domácích knedlíků nemusí být složité, ani časově náročné. Ukázkou je náš recept na „Rychlé drbáky“.
Chuť i vzhled těchto českých knedlíků, při jejichž výrobě dbáme hlavně na stejný poměr rohlíků a brambor, je nad všechna očekávání.

I v knedlíkových přílohách se potvrzuje rčení, že v jednoduchosti je krása…

Suroviny:

(dvě šišky, cca 4-5 porcí)

  • Rohlíky (housky) den staré 6ks
  • Brambory středně velké
    (ne rané, raději moučnější) 6ks
  • Vejce 1ks
  • Sůl 1 lžička
    + 1 lžičky do vody na vaření
  • Petržel kadeřavá (kudrnka)
    1 větší hrst
  • Voda na vaření

Postup:

Do velkého hrnce (kastrolu) dáme vařit vodu osolenou dvěma lžičkami soli (voda vždy čeká na knedlíky, nikoli obráceně).

Den staré rohlíky (housky) nakrájíme na středně velké kostky dáme do větší mísy.
Oškrábané brambory nastrouháme na jemném struhadle a ihned přidáme do mísy k pečivu (nevymačkáváme).

Svazek kudrnky nasekáme (ne příliš najemno) a přihodíme do mísy.
Přidáme jedno rozklepnuté vejce, osolíme vrchovatou lžičkou soli, rukama důkladně promícháme a necháme 10-15 minut rohlíky zvlhnout (ne však příliš dlouho, aby se rohlíky příliš nerozmáčely).
Znovu promícháme a v dlaních tvarujeme kulaté knedlíky (velikost dívčí dlaně je ideální). Knedlíky rovnou vkládáme do vroucí vody.
Vaříme středním varem částečně zaklopené poklicí 15-17minut.
Uvařené knedlíky vyndaváme na připravený tácek (talíř), propícháme vidličkou a necháme zcela zchladnout (ztuhnout).

Před podáváním knedlíky nahřejeme v páře nebo v mikrovlnné troubě a servírujeme celé či rozkrojené.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané