Šproty (Sprattus sprattus) jsou malé mořské ryby z čeledi sleďovitých hojně loveny v oblastech podél pobřeží mnoha moří. Jejich maso je velmi chutné a v přímořských státech se prodávají čerstvě uzené jako pochoutka.
U nás jsou známější v konzervované podobě, například uzené šproty v oleji či rajčatové omáčce. Je to vynikající základní surovina pro výrobu pomazánek…
Rybí pomazánka z uzených šprotů

Suroviny:
- Uzené šproty v rajčatové omáčce
1 plechovka (160g) - Tvaroh 250 g
- Máslo 125 g
- Cibule menší 1 ks
- Vařená vejce 2 ks
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- Mleté chilli papričky
Postup:
Máslo necháme předem povolit v pokojové teplotě.
Ani tvaroh by neměl být ztuhlý.
Vajíčka uvaříme natvrdo, cca 10 minut v osolené vodě s kapkou octu (aby při vaření vejce nepopraskala). Zchladíme a oloupeme.
Oloupanou cibulku nakrájíme hodně nadrobno.
Vejce nakrájíme najemno (nebo nastrouháme) a dáme do mísy. Přidáme máslo a tvaroh pokojové teploty. Dále přimícháme nadrobno nakrájenou cibulku a šproty s veškerou rajčatovou šťávou. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, případně přiostříme mletými chilli papričkami.
Vše důkladně promícháme.
Podáváme s čerstvým pečivem dle chuti. Pomazánka je výborná i na topince či rozpečeném toastu.
Fotogalerie:
-
Náš TIP na PDF recept: Rybí pomazánka z uzených šprotů
-
Náš TIP na PDF recept: Tvarohová pomazánka se sardinkami a koprem
-
Náš TIP na PDF recept: Pomazánka z ančoviček na jednohubky
-
Náš TIP na PDF recept: Kaviárová pomazánka
-
Náš TIP na PDF recept: Budapešťská máslová pomazánka
-
Náš TIP na PDF recept: Italská pomazánka se sušenými rajčaty
-
Náš TIP na PDF recept: Celerovo-mrkvová pomazánka
-
Náš TIP na PDF recept: Česneková pomazánka s majonézou
-
Náš TIP na PDF recept: Tvarohová pomazánka s pažitkou a česnekem
-
Náš TIP na PDF recept: Vajíčková pomazánka s majonézou
-
Náš TIP na PDF recept: Celerová pomazánka (chlebíčková) s jogurtem a majonézou
-
Náš tip na PDF recept: Olivová tapenáda