Rybí pomazánka z uzených šprotů

Šproty (Sprattus sprattus) jsou malé mořské ryby z čeledi sleďovitých hojně loveny v oblastech podél pobřeží mnoha moří. Jejich maso je velmi chutné a v přímořských státech se prodávají čerstvě uzené jako pochoutka.
U nás jsou známější v konzervované podobě, například uzené šproty v oleji či rajčatové omáčce. Je to vynikající základní surovina pro výrobu pomazánek…

Suroviny:

  • Uzené šproty v rajčatové omáčce
    1 plechovka (160g)
  • Tvaroh 250 g
  • Máslo 125 g
  • Cibule menší 1 ks
  • Vařená vejce 2 ks
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • Mleté chilli papričky

Postup:

Máslo necháme předem povolit v pokojové teplotě.
Ani tvaroh by neměl být ztuhlý.
Vajíčka uvaříme natvrdo, cca 10 minut v osolené vodě s kapkou octu (aby při vaření vejce nepopraskala). Zchladíme a oloupeme.
Oloupanou cibulku nakrájíme hodně nadrobno.

Vejce nakrájíme najemno (nebo nastrouháme) a dáme do mísy. Přidáme máslo a tvaroh pokojové teploty. Dále přimícháme nadrobno nakrájenou cibulku a šproty s veškerou rajčatovou šťávou. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, případně přiostříme mletými chilli papričkami.
Vše důkladně promícháme.

Podáváme s čerstvým pečivem dle chuti. Pomazánka je výborná i na topince či rozpečeném toastu.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané