Základem pro domácí výrobu rybího salátu s majonézou je kvalitně naložená ryba (například ve formě zavináče).
Těžko odolat rybím salátům zakoupených u lahůdkářských pultů (třeba v supermarketech a hypermarketech s formou čerstvého podávání daného salátu), natož příležitostné koupi rybího salátu v originálním kelímku. To je vždy přímo vražedná kombinace působení všemocných éček (umělých chemických konzervantů a regulátorů chuti).
Ani při domácí přípravě ryby do podoby zavináčů se zcela nevyhneme chemickým éčkům v podobě octa. Salát z této základní suroviny (nakládané ryby) v domácí úpravě můžeme výrazně ovlivnit, a to dalšími domácími polotovary (nakládaná zelenina, zelí, majonéza). Použití chemického výtvoru, nazývaného majonézou (průmyslově vyrobený produkt, koupený ve sklenici či kelímku nemá s klasickou majonézou nic společného).
Ale nezoufejme, ze zavináčů, nejlépe doma připravených (třeba ze sledě s domácím nakládaným zelím) a s použitím doma připravené majonézy, jednoduše vykouzlíme velmi chutný rybí salát bez zbytečných konzervantů.
Použité množství surovin, stejně tak i dochucování rybího salátu jsou zcela individuální…