Rybí majonézový salát

Základem pro domácí výrobu rybího salátu s majonézou je kvalitně naložená ryba (například ve formě zavináče).

Těžko odolat rybím salátům zakoupených u lahůdkářských pultů (třeba v supermarketech a hypermarketech s formou čerstvého podávání daného salátu), natož příležitostné koupi rybího salátu v originálním kelímku. To je vždy přímo vražedná kombinace působení všemocných éček (umělých chemických konzervantů a regulátorů chuti).

Ani při domácí přípravě ryby do podoby zavináčů se zcela nevyhneme chemickým éčkům v podobě octa. Salát z této základní suroviny (nakládané ryby) v domácí úpravě můžeme výrazně ovlivnit, a to dalšími domácími polotovary (nakládaná zelenina, zelí, majonéza). Použití chemického výtvoru, nazývaného majonézou (průmyslově vyrobený produkt, koupený ve sklenici či kelímku nemá s klasickou majonézou nic společného).

Ale nezoufejme, ze zavináčů, nejlépe doma připravených (třeba ze sledě s domácím nakládaným zelím) a s použitím doma připravené majonézy, jednoduše vykouzlíme velmi chutný rybí salát bez zbytečných konzervantů.
Použité množství surovin, stejně tak i dochucování rybího salátu jsou zcela individuální…

Suroviny:

(středně velká miska salátu)

  • Zavináč ze sledě
    (recept v kap. „Předkrmy a malá jídla“) cca 4ks
  • Domácí tuhá majonéza
    (recept v kap. „Domácí polotovary“) cca 3 lžíce
  • Nakládaná zelenina (okurky, mrkev, cibule)
  • Kysané zelí
  • Sůl
  • Pepř černý (barevný) čerstvě mletý
  • Cukr

Postup:

Veškerý trik k přípravě řízného, ale lahodného domácího rybího salátu z polotovaru (též domácího) je v nepoužití naložených surovin (samozřejmě kromě ryby). Pouze naložená ryba s přidáním nakládané zeleniny (ale ne ze zavináčů) a domácí majonéza je základem pro dobrý domácí rybí salát.

S předstihem si připravíme tuhou domácí majonézu.

Zavináče rozbalíme a odstraníme veškerou náplň. Rybu důkladně osušíme v papírové utěrce a nakrájíme na kousky (nepříliš malé).
Nakládanou zeleninu (okurky, mrkev, cibulku) nakrájíme na menší kousky a doplníme kysaným zelím tak, aby objem zeleniny byl přibližně poloviční k rybě.

Rybu se zeleninou smícháme v misce společně s domácí majonézou.
Salát dochucujeme dle potřeby solí, pepřem a hlavně chuť dolaďujeme cukrem.

Chutě rybího salátu necháme v chladu cca půl hodinky propojit a můžeme s oblíbeným pečivem podávat…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané