Ruské vejce v aspiku

Ruské vejce (někdy je používán název „Henry vejce“) opravdu nemá nic společného s ruskou kuchyní.
Tato česká specialita studené kuchyně je velmi příjemnou svačinou i večeří. Doplníme-li ruské vejce jemně dochucenou želatinou ve vhodném inventáři, docílíme vynikajícího, předem připraveného pohoštění s prodlouženou trvanlivostí pro sebe i své přátele. Želatina samozřejmě tuhne v chladném prostředí, proto tento pokrm připravujeme nejčastěji v zimním období s využitím balkónů, lodžií, zápraží a okenních parapet (málokdo má volný prostor v lednici na potřebné zchlazení).

Kromě vařeného vejce je základem našeho receptu doma připravený jemný majonézový bramborový salát (vlašský salát, uváděný v některých receptech je pro jeho složení zcela nevhodný). Další obložení záleží na naší chuti a kreativitě. Zárukou dobrého výsledku je jemně krájená kvalitní šunka, cikánka, debrecínka, kladenka apod. Vhodné je doplnění několika kolečky dobrého trvanlivého salámu a plátkovým sýrem. Nevyhnutelné je přelití domácí majonézou. Zdobíme nakládanou okurkou, sterilovanými řezy červené papriky.

Příprava „Ruského vejce“, ať v aspiku či bez, by měla být doprovázená výhradně domácí doménou.
Koupením hotového výrobku pod tímto názvem nemáme žádný vliv na jeho složení a hlavně na kvalitu jednotlivých surovin. Hrůzy v kelímku s neurčitým salátem, salámem pochybné jakosti a majonézou, která vejce neviděla, bývají přímo odstrašujícím příkladem průmyslové gastronomie!!!

Suroviny:

(množství suroviny přizpůsobujeme
počtu a velikosti porcí)

  • Vejce vařená natvrdo
  • Domácí jemný majonézový
    bramborový salát (recept v kapitole „Saláty“)
  • Jemně krájená kvalitní šunka
    (Cikánka, Debrecínka, Kladenka apod.)
  • Tenká kolečka trvanlivého salámu
    (Poličan, Herkules, Paprikáš, Vysočina apod.)
  • Plátkový sýr (Eidam, Gouda, Ementál apod.)
  • Nakládané okurky
  • Sterilovaná kapie (řezy)
  • Domácí majonéza
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“)
  • Želatina čirá 1 sáček (20g)
    na 0,5l aspiku
  • Lák z okurek 1dl na 0,5l aspiku
  • Voda 4dl na 0,5l aspiku
  • Citronová šťáva
  • Cukr krupice
  • Sůl

Postup:

Při domácí přípravě ruského vejce je bezpodmínečně nutné použít vlastnoručně vyrobený bramborový salát a majonézu! V tom je ten největší rozdíl od kupovaných produktů. Jemný majonézový bramborový salát zhotovujeme nejlépe den předem, majonéze stačí na dotuhnutí hodinka v lednici.

Uvaříme natvrdo potřebný počet vajec, zchladíme studenou vodou a oloupeme.
Vlastní výrobu tohoto pokrmu můžeme začít přípravou aspiku. Půl litru aspiku vystačí na doplnění cca čtyř sklenek „whiskovek“. Do hrnce či kastrolu nalijeme 4 dl vody a 1 dl láku z okurek. Podle požadované říznosti dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou (žádný ocet není potřeba). Vmícháme sáček želatiny v prášku a na vyšším stupni sporáku zahříváme téměř k bodu varu, ale nevaříme. Na této teplotě (sporák ztlumíme nebo na chvilku sundáváme z plotýnky) želatinový nálev za průběžného míchání udržujeme několik málo minut (3-4), poté stáhneme z plotny a dáme do chladu. Při občasném zamíchání necháme zcela vychladnout, avšak nikoli ztuhnout.

Chladnutí aspiku využijeme k obložení a ozdobení ruského vejce. Vhodné je použití skleněných, keramických či porcelánových misek nebo třeba menších zapékacích misek. Ruské vejce můžeme naaranžovat i do sklenic (my jsme použili whiskovky). Začínáme do středu umístěním bramborového salátu, na který vložíme polovinu vařeného vejce. Dále obkládáme šunkou, trvanlivým salámem a plátkovým sýrem. Efektní je jednotlivé plátky a kolečka zdobně tvarovat (např. obtočením kolem palce). Kreativitě se meze nekladou. Vejce přeléváme domácí majonézou. Zdobíme nakládanou okurkou, krájenou na plátky nebo vějířky (podélně překrojenou okurku zešikma z jedné strany nařezáváme, ale nedokrajujeme, poté rozložíme) a řezy sterilované kapie. Můžeme přidávat ještě plátky nebo měsíčky vajec.

Takto obložená a nazdobená vejce zaléváme chladným želatinovým nálevem tak, aby byly všechny ingredience pokud možno ponořeny. Dáme do chladu a necháme ztuhnout.

Ruská vejce v aspiku podáváme přímo v inventáři, ve kterém ztuhla (nesnažíme se je vyklápět) s oblíbeným pečivem.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané