Ruské vejce (někdy je používán název „Henry vejce“) opravdu nemá nic společného s ruskou kuchyní.
Tato česká specialita studené kuchyně je velmi příjemnou svačinou i večeří. Doplníme-li ruské vejce jemně dochucenou želatinou ve vhodném inventáři, docílíme vynikajícího, předem připraveného pohoštění s prodlouženou trvanlivostí pro sebe i své přátele. Želatina samozřejmě tuhne v chladném prostředí, proto tento pokrm připravujeme nejčastěji v zimním období s využitím balkónů, lodžií, zápraží a okenních parapet (málokdo má volný prostor v lednici na potřebné zchlazení).
Kromě vařeného vejce je základem našeho receptu doma připravený jemný majonézový bramborový salát (vlašský salát, uváděný v některých receptech je pro jeho složení zcela nevhodný). Další obložení záleží na naší chuti a kreativitě. Zárukou dobrého výsledku je jemně krájená kvalitní šunka, cikánka, debrecínka, kladenka apod. Vhodné je doplnění několika kolečky dobrého trvanlivého salámu a plátkovým sýrem. Nevyhnutelné je přelití domácí majonézou. Zdobíme nakládanou okurkou, sterilovanými řezy červené papriky.
Příprava „Ruského vejce“, ať v aspiku či bez, by měla být doprovázená výhradně domácí doménou.
Koupením hotového výrobku pod tímto názvem nemáme žádný vliv na jeho složení a hlavně na kvalitu jednotlivých surovin. Hrůzy v kelímku s neurčitým salátem, salámem pochybné jakosti a majonézou, která vejce neviděla, bývají přímo odstrašujícím příkladem průmyslové gastronomie!!!