Rigatoni carbonara s kuřecím masem

„Znáš těstoviny carbonara?“ „Jasně, to je s…“ Při odpovědi na tuto banální otázku nad známým názvem často následuje velká pauza a přemýšlení.
Takže pro připomenutí. Carbonara v základním receptu znamená slaninu (pancettu), smetanu s vejcem a sýr Parmazán.
Dále toto jídlo můžeme rozvíjet a doplňovat (např. masem, bylinkami apod.).

Samozřejmě si druh těstoviny v našem receptu můžeme zvolit téměř jakýkoliv (spaghetti, penne, fusilli, farfalle, cavatelli a mnoho dalších). Podle toho se pak bude jen měnit název pokrmu.

Suroviny:

(2 porce)

  • Rigatoni (krátké tlusté,
    rovně useknuté roury) 200g
  • Kuřecí maso
    (stehenní plátek nebo prsa) 300g
  • Farmářská slanina
    (nebo Pancetta) 100g
  • Žloutek 2ks
  • Smetana (stačí 12%) 1dl
  • Sýr Parmazán (nebo Grana Padano)
    50g (nastrouhaný)
  • Sůl
  • Mletý barevný pepř
  • Mleté nebo drcené chilli papričky
  • Olivový olej a oříšek másla
    (pouze pokud použijeme pancettu) 1 lžíce

Postup:

Dáme si vařit osolenou vodu na těstoviny (cca 2 lžičky soli).

Slaninu nakrájíme na drobnější kostičky nebo nudličky.
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky cca 1x3cm a dochutíme špetkou soli, čerstvě mletým barevným pepřem a mletými (drcenými) chilli papričkami.
Najemno nastrouháme sýr.
Vejce rozšleháme se smetanou.

Na pánvi (je dobré použít vyšší, třeba Wok) nejprve krátce orestujeme slaninu (při použití sušší pancetty si pomůžeme kapkou oleje a oříškem másla). Přidáme maso a společně prudce restujeme ještě cca 5 minut až je maso hotové (ale ne vysušené). Pokud nám slanina pustila příliš tuku, tak jej slijeme.

Mezi tím uvaříme těstoviny (pastu) dle návodu al dente (na skus). Pastu scedíme (neproplachujeme) a horké těstoviny ihned smícháme s masem (zbylých pár kapek vody není na škodu). Vmícháme žloutky rozmíchané se smetanou a přidáme strouhaný Parmazán, znovu lehce promícháme a podáváme.
Na talíři můžeme ještě přizdobit strouhnutím sýru.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané