Restovaná kuřecí jatýrka na cibulce s portským vínem

Drůbežích jatýrek máme na trhu celou řadu v různých cenových relacích. To, že zakoupíme surovinu velmi levně, ještě neznamená, že z ní nemůžeme vykouzlit přímo famózní pochoutku. Kuřecí jatýrka a cibule za pár korun jsou toho příkladem. Velmi příznivá cena kuřecích jatýrek však nesnižuje jejich kvalitu. Naopak, kuřecí játra, podobně jako játra krůtí, mají oproti daleko luxusnějším a delikátnějším játrům kachním nebo husím výhodu v jemné chuti. Tím odpadá jinak nezbytné nakládání jater do mléka.

Kouzlo tohoto receptu vychází z klasického orestování cibule, tak typické pro českou kuchyni. Samotná cibulka společně s lehce kořeněnými kuřecími jatýrky je úžasná věc. Sladké dezertní víno (např. portské) však staví tento velice rychlý a jednoduchý pokrm do zcela jiných dimenzí…

Suroviny:

(2-3 porce)

  • Kuřecí jatýrka 500g
  • Sádlo 1 lžíce
  • Cibule 2 středně velké
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Mletá zauzená paprika 2 lžičky
  • Sůl
  • Portské (sladké dezertní) víno 1,5 dl
  • Jarní cibulka na zdobení (zelená část)

Postup:

Kuřecí jatýrka důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, osušíme a odblaníme. Jemná kuřecí jatýrka nemusíme předem nakládat do mléka, jako převážnou většinu drobů měkké konzistence. Kuřecí jatýrka jsou malá, takže se snažíme zachovat jejich celistvost. Na talíři nebo na tácku jatýrka ze všech stran dochutíme čerstvě mletým barevným pepřem (zatím nesolíme).
Oloupané cibule nakrájíme. Jednu na menší kostičky, druhou na cca půlcentimetrová kolečka a částečně oddělíme jednotlivé vrstvy.
Zelenou část jarní cibulky nakrájíme na tenká kolečka.

V hlubší pánvi (např. Wok) rozpálíme lžíci sádla. Vhodíme kostičky cibule, které při vyšším stupni sporáku za stálého míchání restujeme dozlatova. Na zlatavou cibulku (začíná výrazně čpít, ale nesmí černat) kleštičkami jednotlivě vkládáme kuřecí jatýrka, která průběžně obracíme a prudce restujeme ze všech stran.
Orestování jatýrek trvá cca 3 minuty. Přidáme dvě lžičky zauzené mleté papriky, zamícháme (nesmí se připálit, zhořkla by), podlijeme portským vínem a přihodíme kolečka cibule. Za průběžného míchání při snížení teploty sporáku na polovinu, necháme tekutinu částečně odpařit (do hustší konzistence šťávy), dochutíme solí a čerstvě mletým barevným pepřem. Solí, vzhledem k sladké chuti dezertního vína, nemusíme příliš šetřit. Během zredukování šťávy kolečka cibule změknou, ale zůstanou celistvá. Jatýrka nesmí být krvavá!
Odstavíme ze sporáku a podáváme.

Při servírování kuřecí jatýrka doplňujeme šťávou s portským vínem společně s kroužky cibule. Zdobíme nakrájenou zelenou částí jarní cibulky.
Velmi vhodnou přílohou je dušená či pečená rýže, ale můžeme zvolit třeba šťouchané brambory nebo bramborovou kaši…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané