Kuřecí jatýrka důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, osušíme a odblaníme. Jemná kuřecí jatýrka nemusíme předem nakládat do mléka, jako převážnou většinu drobů měkké konzistence. Kuřecí jatýrka jsou malá, takže se snažíme zachovat jejich celistvost. Na talíři nebo na tácku jatýrka ze všech stran dochutíme čerstvě mletým barevným pepřem (zatím nesolíme).
Oloupané cibule nakrájíme. Jednu na menší kostičky, druhou na cca půlcentimetrová kolečka a částečně oddělíme jednotlivé vrstvy.
Zelenou část jarní cibulky nakrájíme na tenká kolečka.
V hlubší pánvi (např. Wok) rozpálíme lžíci sádla. Vhodíme kostičky cibule, které při vyšším stupni sporáku za stálého míchání restujeme dozlatova. Na zlatavou cibulku (začíná výrazně čpít, ale nesmí černat) kleštičkami jednotlivě vkládáme kuřecí jatýrka, která průběžně obracíme a prudce restujeme ze všech stran.
Orestování jatýrek trvá cca 3 minuty. Přidáme dvě lžičky zauzené mleté papriky, zamícháme (nesmí se připálit, zhořkla by), podlijeme portským vínem a přihodíme kolečka cibule. Za průběžného míchání při snížení teploty sporáku na polovinu, necháme tekutinu částečně odpařit (do hustší konzistence šťávy), dochutíme solí a čerstvě mletým barevným pepřem. Solí, vzhledem k sladké chuti dezertního vína, nemusíme příliš šetřit. Během zredukování šťávy kolečka cibule změknou, ale zůstanou celistvá. Jatýrka nesmí být krvavá!
Odstavíme ze sporáku a podáváme.
Při servírování kuřecí jatýrka doplňujeme šťávou s portským vínem společně s kroužky cibule. Zdobíme nakrájenou zelenou částí jarní cibulky.
Velmi vhodnou přílohou je dušená či pečená rýže, ale můžeme zvolit třeba šťouchané brambory nebo bramborovou kaši…