Remuláda z bílkové majonézy s chilli a jarní cibulkou

Remuláda je vlastně výrazem pro výrobek z majonézy doplněný a dochucený různými ingrediencemi.
Existují jasně pojmenované recepty na majonézové omáčky či dipy, ale jestliže do základní majonézy přidáme i pevnou složku a stavíme je tím mimo zavedený názvový stav (tatarka je vlastně také remuláda, ale má své vžité pojmenování), můžeme hovořit o remuládě. Tento název snad vznikl hlavně proto.

Neobvyklost našeho receptu tkví v použití odlehčené bílkové majonézy (dá se však jednoduše použít i s klasickou domácí žloutkovou majonézou). Tento dip je naprosto skvělý, jemný a přitom pikantní…

Suroviny:

  • Základní bílková majonéza
    (ze tří vařených bílků)
  • Okurka nakládaná 1 menší
  • Kapari 2 lžičky (bez láku)
  • Mleté chilli papričky nakládané v oleji
    1-2 lžičky
  • Dijonská hořčice 1 lžička
  • Jarní cibulka 1ks
  • Sůl cca 1 špetka
  • Čerstvá citronová šťáva cca 2 lžíce

Postup:

Zhotovíme majonézu z vařených bílků (recept v této kapitole).
Nakládané okurky nakrájíme na drobné kostičky.
Kapari nahrubo překrájíme.
Jarní cibulku (světlou i zelenou část) pokrájíme na co nejtenčí kolečka.

Do základně dochucené majonézy ze tří vařených bílků (solí, cukrem, pepřem a citronovou šťávou) postupně vmícháme další potřebné ingredience a suroviny.
Jestliže po vyrobení základní majonézy pracujeme stále v robotu s metlou, snížíme rychlost míchání na nižší stupeň. Nejprve majonézu promícháme s hořčicí a mletými chilli papričkami naloženými v oleji. Základní dochucení bílkové majonézy ještě zvýrazníme dalším přidáním špetky soli a cca dvou lžiček citronové šťávy. Remuládu dokončíme pomalým vmícháním pevných surovin (nakrájených okurek, kaparů a jarní cibulky) a necháme v lednici alespoň 2 hodiny odpočinout.
Před podáváním remuládu opět krátce promícháme.

Remuláda z bílkové majonézy s chilli a jarní cibulkou je výborný odlehčený dip, kterým můžeme výborně doplňovat pečená, smažená nebo grilovaná masa i zeleninu…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané