Ředkvičková pomazánka

Svěží, lehká jarní pomazánka. Navíc jednoduchá příprava.
Samotné ředkvičky mají svou osobitou chuť, kterou není třeba zbytečně přebíjet mnoha dochucovacími ingrediencemi. Říznost ředkviček nám vyrovná použití sýru cottage, který je méně výrazné chuti. Cottage je nazýván sýrem, ale jedná se spíše o produkt, něco mezi sýrem a tvarohem vyznačující se řídkou konzistencí s tvarohovými kousky.
Používané ředkvičky doporučujeme nejprve ochutnat. Příliš pálivé odrůdy nejsou na pomazánku vhodné. Podle ostrosti základní suroviny se též rozhodneme, zda pikantnost ještě zvyšovat mletými chilli papričkami.

Suroviny:

  • Ředkvičky 1 svazek (cca 200g)
  • Sýr cottage 200g
  • Sůl cca 2 velké špetky
  • Cukr krupice cca 2 velké špetky
  • Barevný pepř čerstvě mletý
  • Chilli papričky jemně mleté
    (můžeme vynechat)
  • Pažitka nebo jarní cibulka ke zdobení

Postup:

Omyté a očištěné ředkvičky nastrouháme v robotu nahrubo (při ručním strouhání by naše prsty mohly lehce dojít k újmě). V misce prosolíme a okořeníme čerstvě mletým barevným pepřem. Přidáme cukr (zhruba stejné množství jako soli, zpočátku dvě větší špetky). Méně výraznou odrůdu ředkviček můžeme lehce zvýraznit jemně mletými chilli papričkami. Promícháme.
Takto dochucené ředkvičky necháme asi 20 minut odležet. Ředkvičky v kombinaci se solí neustále pouští vodu, kterou zatím nesléváme. Tekutina obsahuje chutě, ve kterých necháváme pomazánku proležet. Vmícháme sýr cottage. Ochutnáme, případně dosolíme. Necháme v chladu dále uležet alespoň dvě hodiny nebo přes noc (občas promícháme).

Z dobře proleželé pomazánky přes síto scedíme přebytečnou tekutinu (ředkvičky stále pouštějí vodu a sýr cottage je též řídké konzistence). Pomazánku jemně vymačkáme a vrátíme do mísy. Zamícháme a máme připraveno k podávání.
Tuto pomazánku příliš dlouho neskladujeme, protože ředkvičky neustále pouští vodu.

Ředkvičkovou pomazánku natíráme na čerstvý chléb či jiné pečivo. Zdobíme nasekanou pažitkou nebo jarní cibulkou.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané