Řecké tzatziki

Tzatziki, pokrm původem z Řecka se mohou podávat jak samostatný chod s pečivem, tak i jako studená omáčka k masům (k souvlaki nebo gyrosu) nebo jednoduše jako druhá, salátová příloha k různým pokrmům (třeba místo našeho okurkového salátu).

Rozdíl mezi našim jemným a lahodným okurkovým salátem s jogurtem a velice pikantními tzatzikami je hlavně v dominanci kopru a česneku u tzatziků.
Řekové, Turci i jiné balkánské země používají při přípravě tzatziků v hojné míře olivový olej. To pro nás středoevropany, není příliš přirozené. Proto jsme v našem receptu jakýkoli olej zcela záměrně vynechali, což na podstatě tohoto pokrmu nikterak neubere…

Suroviny:

  • Salátová okurka 1 střední
  • Jogurt řecký bílý 200g
  • Kopr čerstvý 1 svazek
  • Česnek 3 střední stroužky
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • Citronová šťáva
    cca z ½ malého citronu

Postup:

Stroužky česneku oloupeme k prolisování.

Ze snítků kopru otrháme jemné části a nasekáme nadrobno (část kopru si můžeme ponechat na zdobení).

Salátovou okurku zbavíme slupky a do větší mísy nastrouháme na hrubém struhadle. Necháme cca 20 minut odležet (pustit vodu), přes cedník slijeme a vymačkáme.

Takto připravenou okurku vrátíme zpět do mísy, osolíme špetkou soli, opepříme, přidáme jogurt, prolisované stroužky česneku a nasekaný kopr.
Říznou česnekovou chuť zjemníme citronovou šťávou a řádně promícháme.
Konzistence tzatziků by měla být daleko hustší, nežli u okurkového salátu.

Tzatziki dáme ještě krátce zchladit do lednice (ne vice než na ½ hodiny, okurka časem stále pouští vodu) a podáváme.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané