Předem necháme změknout máslo v pokojové teplotě.
Malinké brambory 10 minut předvaříme v páře (i se slupkou), necháme zchladnout a oloupeme. Pokud použijeme brambory rané, tak je před vařením řádně ne vodě očistíme (třeba kartáčkem) a po předvaření již neloupeme.
Rajčata zbavíme bubáka a z druhé strany nařízneme slupku do křížku. V hrnci přivedeme vodu do varu, odstavíme, vložíme rajčata a necháme na 5 minut spařit (nenecháváme spařovat déle). Poté rajčata přendáme na chvilku do studené vody. Oloupeme a pokrájíme na širší kolečka.
Oloupanou cibuli nakrájíme na středně velké kostičky.
Slaninu nakrájíme na menší kostičky.
Kuře očistíme a důkladně omyjeme. Necháme okapat nebo osušíme papírovou utěrkou a ze všech stran (i zevnitř) prosolíme.
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Kostičky slaniny a cibule dáme na dno pekáče a promícháme s lžící třtinového cukru.
V misce smícháme máslo s lžící provensálského koření. Touto směsí důkladně (i zevnitř) potřeme již posolené kuře, které vložíme (nejprve na záda) na cibuli a slaninu s cukrem do pekáče.
Zbylé máslo z potření kuřete též přihodíme do pekáče a dáme péci do předehřáté trouby.
Celková doba pečení je (podle velikosti kuřete) přibližně 90-120minut. V první fázi pečení kuře nepodléváme, ale každých 10-15 minut kontrolujeme. Probíhá mírná karamelizace cibulky s máslem a cukrem.
V okamžiku, kdy kůžička na jedné straně začne zlátnout (zhruba v polovině pečení) podlijeme troškou piva a kuře otočíme. Přihodíme oloupaná nakrájená rajčata, předvařené brambůrky a vrátíme do trouby. Průběžně kontrolujeme mírný stav šťávy (případně přilijeme trošku piva) a zda se kůžička na kuřeti nepřipaluje (přeléváme výpekem). Pečeme do zlatavé barvy kůžičky kuřete tak, aby bylo měkké maso i brambůrky.
Hotové „Provensálské kuře“ naporcujeme.
Podáváme se společně pečenými bramborami a přeléváme šťávou z pekáče i s kousky rajčat, cibule a slaniny…