Přírodní bramborové hranolky pečené v troubě

O historickém původu bramborových hranolků můžeme spekulovat. Belgie či Španělsko? Je to vlastně jedno.

Různé firmy se velice rychle chytly na bezbřehou produkci výdělečných, předsmažených, a poté zmrazovaných potravinářských produktů. Je jich spousta. Vedle známých kroket, amerických brambor, bramboráčků, různých bramborových röstů apod. vévodí právě hranolky. Tyto polotovary opravdu nemají v domácí kuchařce místo.

Víte, proč to v profesionální kuchyni nevoní po bylinkách a pečeném nebo vařeném mase? Převládá právě nelibá vůně z přepáleného oleje (i přes nejdokonalejší odsávání). Nasáklý oděv pracovníků, pohybujících se v kuchyni, svědčí o všem. Ne jinak je tomu ve fastfoodech. Kvalita používaného oleje? Jaká je ta hranice?
V těchto případech jsme zcela bez kontroly. Je třeba vědět, že konzumací potravin na přepáleném oleji se vystavujeme velice závažným zdravotním potížím. Rodiče svému potomkovi rádi dopřávají porci smažených hranolek na přepáleném oleji v nějaké restauraci či fastfoodu (samozřejmě s patřičnou reklamou, třeba na akční filmové postavičky) bez ohledu na rizika. To je realita běžného života!

Oblíbené bramborové hranolky si však v žádném případě nemusíme odpírat. V naši domácí kuchyni používáme výhradně čerstvé brambory. V případě smažení v oleji bychom měli alespoň jistotu čerstvého a nepřepáleného oleje. Pravdou však je, že hranolky z čerstvých brambor, které hodláme fritovat v olejové lázni, by se měly předem předsmažit (pouští hodně vody). V tom spočívá dvojí zlo v takovéto přípravě, byť i z čerstvé suroviny. My si ale zhotovíme jednoduše „přírodní bramborové hranolky pečené v troubě“ s použitím pouze kapky čerstvého oleje či přepuštěného másla nebo i zcela nasucho.

Suroviny:

(4 porce)

  • Brambory (ne rané) cca 650g oškrábaných
  • Olej slunečnicový nebo řepkový
    (ne olivový) na potření,
    případně přepuštěné máslo
  • Sůl

Postup:

Brambory (vybíráme raději větší a střední) oškrábeme, opláchneme a necháme v míse ponořené ve studené vodě, aby nečernaly. Přitom do vody pustí i trochu přebytečného škrobu.
Po chvíli brambory jednotlivě vyndáváme, osoušíme v papírové utěrce a krájíme podélně na delší hranolky stejnoměrně široké cca 0,7-1cm (podle toho jak široké hranolky máme rádi). Nakrájené hranolky průběžně dáváme dosušit na vrstvu papírových ubrousků a důkladně dosušujeme.
Suché bramborové hranolky postupně přendáváme na plech vyložený pečícím papírem. Nikdy ne přímo na plech, přichytí se a hranolky se při obracení rozpadnou.
Snažíme se, aby se hranolky příliš nepřekrývaly a byly oddělené.
Nyní můžeme hranolky (pro větší vláčnost i křupavost) lehce potřít olejem nebo přepuštěným máslem, avšak lze je péci i nasucho.

Plech s hranolky vložíme do středu trouby předem rozpálené na 180 °C.
Po prvních 20 minutách hranolky (plochou podběračkou nebo kleštěmi) velice opatrně otočíme (nesnažíme se nikterak míchat, brambory jsou v této fázi velmi křehké). Pečeme dalších 15 minut a opět opatrně obrátíme.
Teplotu trouby zvýšíme na 220 °C. Nyní již hranolky hlídáme každé tři minuty. Začíná vznikat zlatavá a místy opečená struktura brambor (není to jako při smažení v oleji, kdy se hranolky zbarvují celistvě). Při každé kontrole hranolky prohodíme (nyní již můžeme hovořit i o promíchání).
Tento proces opakujeme do doby, nežli jsou hranolky zlatavé a lehce křupavé (nenecháme je připálit). Konce hranolek začínají rychleji tmavnout, a to je přesně ten moment k vyndání hranolek z trouby.

V případě, že používáme olej, není od věci hotové hranolky přendat na vrstvu papírových utěrek a nechat do nich ještě část oleje vstřebat (jednoduše na plechu nahradíme pečící papír za papírové ubrousky).

Nelze poznamenat přesnou dobu pečení bramborových hranolek v troubě. Ta se odvíjí od více faktorů (šířce hranolků, druhu brambor i použití oleje či másla na potření) a může se velice lišit. Pokud nám jakýsi recept uvádí dobu pečení v rozmezí několika minut, neberme ho vážně!

Potřebujeme-li více porcí hranolek, musíme využít více plechů.
Hranolky z brambor v troubě pečené nelze štosovat do více vrstev, musí být jednotlivě rozložené po celé ploše pečícího papíru.
V průběhu pečení více plechů najednou pořadí ve výšce plechů umístěných troubě průběžně střídáme. Doba pečení se zde mírně prodlouží.

Bramborové hranolky dochucujeme solí těsně před podáváním.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané