Těstovinové noky jsou nejen výbornou přílohou k různým pokrmům nebo přímo jejich součástí, ale výborně poslouží i jako skvělá polévková vložka.
Jeden z receptů na polévkové noky s notnou dávkou sušených i čerstvých bylinek si můžeme nyní vyzkoušet…
Těstovinové noky jsou nejen výbornou přílohou k různým pokrmům nebo přímo jejich součástí, ale výborně poslouží i jako skvělá polévková vložka.
Jeden z receptů na polévkové noky s notnou dávkou sušených i čerstvých bylinek si můžeme nyní vyzkoušet…
Čerstvé bylinky nasekáme (nepříliš najemno).
Do většího hrnce (kastrolu dáme vařit vodu osolenou lžičkou soli).
Na mírném stupni sporáku rozpustíme v rendlíku máslo. Přilijeme mléko, osolíme (cca 3 špetky), opepříme (dle chuti), přistrouhneme špetku muškátového oříšku (tak na čtyři strouhnutí na jemném struhadle). Přidáme sušené bylinky cca 1 lžíci. Sušené bylinky dodávají nokům chuť i vůni, čerstvé jsou spíše na „oko“. Na sporáku zahřejeme na cca 90 °C (nesmí vařit), odstavíme a necháme vychladnout.
Do ochuceného chladného mléka ručním mixérem s metlami postupně zašleháváme vyklepnutá vejce a mouku. Vypracujeme měkké lepivé těsto, do kterého na závěr (již vařečkou) vmícháme nahrubo nasekané čerstvé bylinky.
Z těsta lžící vykrajujeme jednotlivé noky, které rukami namočenými ve studené vodě tvarujeme do rustikálních kuliček. Velikost záleží na nás (přiměřená je cca 2,5cm v průměru). Těstové kuličky rovnou vkládáme do vařící vody a středním varem vaříme cca 15 minut (podle velikosti noků). Uvařené noky vyndáváme na připravený tácek (talíř) a necháme zchladnout.
Před podáváním můžeme noky mírně nahřát (např. v mikrovlnce).
Takto připravené noky jsou polévkovou vložkou, kterou nikdy nezavařujeme přímo v připravované polévce! Ptáte-li se proč, stačí se podívat do hrnce od uvařených noků…