Pohankové rizoto s houbami a zeleninou

Rizotem se označují pokrmy, jejichž základem je rýže. To je pravda a existuje nepřeberné množství variant na tuto rýžovou specialitu. Ovšem s pojmem „rizoto“ se často setkáváme i v souvislosti s jídly, kde bychom rýži marně hledali. Jsou to pokrmy strukturou podobné „rýžovému“ rizotu, až na to, že ona základní rýže je nahrazena jinou vhodnou surovinou. A rizot bez rýže známe též celou řadu, třeba rizoto z pohanky.

Pohanka (Fagopyrum) je rod dvouděložných rostlin z čeledi rdesnovitých. Není obilovina, někdy je označována jako pseudoobilovina. Pohanka obecná se v českých zemích začala pěstovat na přelomu 12. a 13. století. Pochází z Číny a svůj název získala díky pohanským nájezdníkům, Saracénům a Tatarům, kteří rozšířili její semena do Evropy. Patřila mezi hlavní surovinu stravy převážně pro chudší obyvatele, pak jako by se z našeho jídelníčku vytratila. Až v poslední době zažívá boom díky jejím účinkům a obsahu látek přínosných pro zdraví člověka. Pohanka je významným zdrojem flavonoidu rutinu, bílkovin, vlákniny a rezistentního škrobu i dalších prospěšných látek pro náš organismus. Navíc semena pohanky neobsahují lepek, takže je pohanka vhodná pro osoby trpící celiakií jako náhrada běžných obilovin.

Houby (čerstvé i sušené) a zelenina (množstvím i druhy nešetříme) se specifickou chutí pohanky v rizotu krásně ladí. Náš recept, téměř bezmasý, jsme si neodpustili „ovonět“ kvalitní slaninou…

Suroviny:

(cca 6 porcí)

  • Pohanka loupaná 500g
  • Vývar nebo voda na uvaření
    pohanky + voda na namočení
    sušených hub
  • Gazdovská slanina
    (nebo jiná kvalitní) 150g
  • Sádlo
  • Houby sušené cca 2 hrsti
  • Žampiony čerstvé (menší) cca 150g
  • Kmín drcený 3 špetky
  • Mrkev + petržel cca 400g (dohromady)
  • Cibule 2 středně velké
  • Česnek 2-3 větší stroužky
  • Paprika (různé barvy) 3ks
  • Chilli paprička (feferonka) 1-2ks
  • Víno bílé, suché cca 1,5dl
  • Hrášek čerstvý (mražený) cca 2 hrsti
  • Nakládaná kukuřice (včetně láku) 310g
  • Sůl
  • Pepř barevný, čerstvě mletý
  • Oregano sušené cca 2 lžíce
  • Jarní cibulka 2ks
  • Hladkolistá petržel
    (celerové či petrželové listy)
  • Tvrdý sýr na zdobení
    (Parmazán, Grana Padano, Gran Moravia apod.)

Postup:

Několik hodin (klidně den předem) namočíme do vody sušené houby.

Podstatnou část času při přípravě tohoto receptu nám zabere příprava surovin (omytí, očistění, oloupání, nakrájení či nasekání). Potom u sporáku již důlek nevystojíme. Pohanku nemusíme předem namáčet a nepotřebuje ani příliš dlouhé vaření, takže počká na zhotovení „základu“ pro rizoto.

Ze slaniny seřízneme kůži (zatím nevyhazujeme) a nakrájíme na drobnější kostičky.
Omyté žampiony překrájíme na čtvrtiny nebo osminy (podle velikosti).
Kořenovou zeleninu očistíme (oškrábeme) a nakrájíme na přibližně centimetrové kostičky.
Oloupanou cibuli nakrájíme na větší kostky (cca 2cm).
Oloupané stroužky česneku (větší podélně překrojíme) nakrájíme na co nejtenčí plátky.
Omyté papriky zbavíme jadřince a nakrájíme na nudličky.
Chilli papričky nebo feferonku nasekáme najemno (pro větší pikantnost můžeme ponechat část semínek).
Před namočené sušené houby přes cedník scedíme a necháme odkapat.
Jarní cibulku nakrájíme na tenčí kolečka.
Listy čerstvých bylinek nasekáme.
Tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle.
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Pekáč vymažeme sádlem.

Při vyšším stupni sporáku rozpálíme pánev s vyšším okrajem (lepší je s plochým dnem, ale můžeme použít i Wok). Vhodíme kostičky slaniny, přidáme vyškvařit i kůži (seříznutou částí dolů) a za častého míchání restujeme dozlatova (slanina pustí tuk). Orestované kostičky slaniny vybereme stranou (kůži vyhodíme) a do rozpáleného slaninového tuku dáme orestovat nakrájené žampiony s kmínem. Zprudka orestované žampiony (cca 2-3 minuty) vyndáme stranou a tuk v pánvi doplníme lžící sádla.

Na řadě je tepelné zpracování zeleniny (stále při častém míchání), postupujeme podle její tvrdosti. Nejprve pár minut restujeme kostičky kořenové zeleniny (chytne barvu), přidáme cibuli (restujeme dosklovata), dáme rozvonět plátky česneku (pouze na chvilku, aby česnek nezhořkl), přidáme nudličky papriky i nasekanou feferonku (chilli papričky).
Ještě chvilku restujeme, přidáme před namočené (scezené a odkapané) sušené houby, podlijeme vínem a necháme zcela vyvařit. Vložíme prohřát hrášek a nakládanou kukuřici (včetně láku). Základ rovnou dochutíme solí, čerstvě mletým barevným pepřem a sušeným oreganem. Odstavíme z plotny.

Pohanku přes cedník propláchneme pod tekoucí vodou. Dáme do hrnce, zalijeme vodou (cca 2 cm nad pohanku) a osolíme lžičkou soli. Přivedeme k varu a středním varem (nezaklopené) vaříme do změknutí pohanky (cca 10-12 minut). Ke konci vaření mícháme, protože vodu pohanka vstřebá, takže není potřeba žádného cezení.

Uvařenou pohanku přendáme do sádlem vymazaného pekáče a promícháme s připraveným zeleninovým základem, orestovanými kostičkami slaniny a žampiony. Vmícháme nakrájenou jarní cibulku a nasekané bylinky. Ochutnáme, můžeme dle chuti doladit solí či pepřem. Zapékáme ve středu rozpálené trouby cca 20 minut (při jednom promíchání).

Pohankové rizoto s houbami a zeleninou podáváme doplněné strouhaným tvrdým sýrem, zdobené čerstvými bylinkami.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané