Plněný paprikový lusk na balkánský způsob

Paprika (Capsicum) je rod rostlin z čeledi lilkovitých (Solanaceae). Jako domovina paprik bývá uváděna oblast Střední Ameriky, kde byla tisíce let pěstována v tropech. Ale koření obsahující papriku se dostalo z Indie do Evropy daleko dříve, nežli mohli španělští či portugalští mořeplavci papriku dovézt z „Nového kontinentu“. Takže tato zelenina, dnes pěstovaná po celém světě má jistě i asijský původ.
Pálivá forma papriky se označuje jako chilli paprička nebo feferonka, nepálivá jako kapie. U nás kapií nazýváme hlavně červené, podlouhlé odrůdy paprik, ale kapie je třeba i světle zelená nebo jinak barevná slovenská či maďarská paprika. Jediným kritériem pro pojmenování „kapie“ je absence kaspicinu, tj. látky, která způsobuje pálení v ústech.

Plněné paprikové lusky mletým masem jsou v české kuchyni dostatečně známé. Nejčastěji jsou připravovány s rajčatovou omáčkou nebo pouze s přírodní šťávou. Škála přípravy tohoto oblíbeného jídla může však být daleko širší. Například použitými surovinami (olivami či řeckým sýrem „Feta“ z ovčího a kozího mléka) můžeme situovat tento pokrm do balkánského stylu. Pokud chceme balkánskou kuchyni ještě více zdůraznit, jistě přidáme srbskou specialitu z paprik. Tou je „ajvar“, oblíbený na celém balkánském poloostrově…

Suroviny:

(4 porce)

  • Paprikové lusky (větší) 4ks
  • Mleté maso (mix doma namletého hovězího
    a vepřového masa) cca 400g
  • Sýr Feta cca 180g
  • Olivy bez pecky (černé nebo zelené)
    cca 16-20ks (podle velikosti)
  • Rajčata 2 vel
  • Česnek 2 větší stroužky
  • Cibule 1 velká
  • Bazalka čerstvá 1 hrst lístků
  • Oregano čerstvé 1 hrst
    (nebo sušené 1 lžička)
  • Saturejka čerstvá 1 hrst
    (nebo sušená 1 lžička)
  • Sůl
  • Pepř čerstvě mletý (nejlépe barevný)
  • Mleté chilli papričky
  • Máslo 2 lžíce
  • Rajčatový protlak 2 lžíce
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“)
  • Domácí ajvar cca 4 lžíce
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“,
    není nezbytný, můžeme nahradit větším množstvím
    rajčatového protlaku)
  • Vývar na podlití (masový, zeleninový)

Postup:

Omyté hovězí maso (z kýty, plece nebo krku) a vepřové maso (z plece nebo krkovice) zbavíme přebytečných blan, nakrájíme na kousky a nameleme. Z paprikových lusků (lusky baculatějšího tvaru se lépe plní) odřízneme konec se stopkou (odložíme, nevyhazujeme) a lusky zbavíme jadřince. Odřízneme kousek z každé papriky (ne špičky) a najemno nasekáme (odložíme stranou).
Fetu nastrouháme na hrubém struhadle nebo nadrobno nasekáme (polovinu odložíme stranou).
Slupku rajčat nařízneme do kříže naproti bubákovi a rajčata vhodíme na cca 2 minuty spařit do vroucí vody. Zchladíme ve studené vodě, oloupeme slupku, zbavíme bubáků a vnitřní dužiny (dužinu odložíme stranou) a nakrájíme nadrobno.
Polovinu oliv pokrájíme na tenká kolečka (odložíme stranou), druhou nasekáme najemno.
Oloupané stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky, posolíme (cca 1/2 lžičky) a plochou stranou širšího nože se solí utřeme.
Nasekáme všechny čerstvé bylinky.
Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká půl kolečka (dáme též stranou).
Pekáč vymažeme máslem.
Troubu předehřejeme na 180 °C.

Ve větší míse pečlivě vmícháme do mletého masa připravené ingredience (nakrájená rajčata, nastrouhanou či nasekanou fetu, olivy nasekané najemno, utřený česnek, nasekanou čerstvou bazalku, oregano, saturejku), kromě těch, co jsme odložili stranou. Ještě dochutíme solí (opatrně, sýr Feta je dosti slaný a česnek je též utřený se solí), mletým barevným pepřem, mletými chilli papričkami (podle toho, jak kdo má rád pikantnost). Přidáme lžíci ajvaru (nemáme-li ajvar, použijeme rajčatový protlak).

Takto dochuceným masem naplníme paprikové lusky a zaklopíme seříznutými konci (jako pokličkou). Při plnění masovou směs opatrně prsty vtlačujeme až do špiček lusků. Částečné přečnívání masa přes okraj paprik vůbec nevadí.

Do vymazaného pekáče vložíme lusky s „pokličkami“ (pokud možno papriky neklademe příliš těsně k sobě), přidáme cibuli, rajčatovou dužinu, kolečka oliv a najemno nasekané papriky (připravené odložené suroviny). Podlijeme cca 1 cm vývarem, přimícháme dvě lžíce rajčatového protlaku a několik lžic ajvaru (v případě, že nemáme ajvar, dáme více rajčatového protlaku). Dáme péci do středu předehřáté trouby.
Pečeme nejprve cca 30 minut zakryté (alobalem). Zkontrolujeme množství tekutiny (papriky přelijeme). Odkryté pečeme dále ještě cca 30 minut. Papriky často kontrolujeme, zdali se nepřipalují a přeléváme šťávou z pekáče, přičemž zároveň hlídáme její množství (zbytečně již vývar nepřidáváme, šťáva by se měla zredukovat na menší množství). V případě, že papriky začínají z vrchu hodně tmavnout, tak je opatrně otočíme. Nakonec lusky posypeme odloženou nastrouhanou fetou a zapečeme ještě cca 10 minut.

Plněné paprikové lusky servírujeme s trochou šťávy z pekáče, ve které je viditelná cibule, olivy, paprika i sýr.

Vhodných příloh k plněným paprikovým luskům na balkánský způsob je celá řada (například pečené brambory, bramborová kaše, zeleninové pyré, rýže apod.). Naším tipem na přílohu, která k tomuto pokrmu velmi ladí je cizrnová kaše se sušenými rajčaty a bazalkou (recept v kapitole „Přílohy“).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané