Není divu, že pizza Margherita (též Margarita) patří mezi nejzákladnější klasiku z italských pizz. Jejím základem (samozřejmě kromě těsta) je dobrá rajčatová omáčka. A právě využitím rajčat v kuchyni (v Itálii kolem osmnáctého století, dříve si lidé mysleli, že jsou jedovatá a pěstovali je pouze na okrasu) Italové, konkrétně v Neapoli, začali psát novodobou historii pokrmu zvaného „pizza“ (s tímto názvem se setkáváme daleko dříve, ale původní placky z kynutého těsta měly s pozdějším tenkým koláčem s přidanými ingrediencemi pramálo společného).
Pizzaiolo (pizzař) Raffaelle Esposito v neapolské pizzerii (dnes funguje pod názvem Brandi) měl tu čest v roce 1889 připravit několik pizz pro krále Umberta I. a jeho ženu Margheritu (Markétu Savojskou). Královnu nadchla právě zmíněná pizza s rajčatovou omáčkou, doplněná sýrem mozzarellou a bazalkou. Není divu, že tato pizza se skvělou kombinací surovin v italských barvách, nesoucí královnino jméno je i královnou mezi pizzami.
Při naší domácí přípravě využíváme předem připraveného a uskladněného domácího polotovaru, rajčatové omáčky „Sugo pomodoro“, protože kvalita rajčatové omáčky nejvýrazněji ovlivňuje chuť pizzy. Bez dobré omáčky není dobrá „Margarita“, a tak raději nespoléháme na kupované produkty…