Pizza Margherita

Není divu, že pizza Margherita (též Margarita) patří mezi nejzákladnější klasiku z italských pizz. Jejím základem (samozřejmě kromě těsta) je dobrá rajčatová omáčka. A právě využitím rajčat v kuchyni (v Itálii kolem osmnáctého století, dříve si lidé mysleli, že jsou jedovatá a pěstovali je pouze na okrasu) Italové, konkrétně v Neapoli, začali psát novodobou historii pokrmu zvaného „pizza“ (s tímto názvem se setkáváme daleko dříve, ale původní placky z kynutého těsta měly s pozdějším tenkým koláčem s přidanými ingrediencemi pramálo společného).

Pizzaiolo (pizzař) Raffaelle Esposito v neapolské pizzerii (dnes funguje pod názvem Brandi) měl tu čest v roce 1889 připravit několik pizz pro krále Umberta I. a jeho ženu Margheritu (Markétu Savojskou). Královnu nadchla právě zmíněná pizza s rajčatovou omáčkou, doplněná sýrem mozzarellou a bazalkou. Není divu, že tato pizza se skvělou kombinací surovin v italských barvách, nesoucí královnino jméno je i královnou mezi pizzami.

Při naší domácí přípravě využíváme předem připraveného a uskladněného domácího polotovaru, rajčatové omáčky „Sugo pomodoro“, protože kvalita rajčatové omáčky nejvýrazněji ovlivňuje chuť pizzy. Bez dobré omáčky není dobrá „Margarita“, a tak raději nespoléháme na kupované produkty…

Suroviny:

(na 2 velké pizzy)

  • Těsto na pizzu z 250g mouky
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“)
  • Olej (olivový, slunečnicový, řepkový)
  • Cibule 1 velká
  • Česnek 1 větší stroužek
  • Rajčatová omáčka (Sugo pomodoro,
    recept v kapitole „Domácí polotovary“) 300g
  • Kmín drcený 2 špetky
  • Sůl
  • Pepř černý, čerstvě mletý
  • Oregano sušené 1 lžička
  • Lístky čerstvé bazalky 1 hrst
    do omáčky + 2 hrsti na zdobení
  • Mozzarella cca 300g
  • Rajčata čerstvá
    (menší nebo cherry rajčata) cca 300g

Postup:

Těsto na pizzu připravujeme den před vlastním zhotovením pizzy (v chladu pozvolna kyne 12-16 hodin).
Předem si zhotovíme rajčatovou omáčku „Sugo pomodoro“, nebo využijeme zásob tohoto sterilovaného domácího polotovaru z našeho špajzu.

Oloupanou cibuli nakrájíme najemno (na drobné kostičky).
Oloupaný stroužek česneku nasekáme nadrobno.
Hrst lístků čerstvé bazalky nasekáme (ne zcela nadrobno).
Rajčata nakrájíme na tenká kolečka.
Mozzarellu nakrájíme na tenčí plátky.
Troubu rozpálíme naplno (250-275 °C, podle typu trouby) a nahřejeme (rozpálíme) v ní pečící plech.

V pánvi s vyšším okrajem (např. Wok) po dně zahřejeme olej. Do nepříliš rozpáleného oleje vhodíme kostičky cibule, přidáme 2 špetky drceného kmínu a na středním stupni sporáku za častého míchání restujeme pouze dosklovata (přibližně 2 minuty). Přihodíme na minutku rozvonět nasekaný česnek a přidáme rajčatovou omáčku. Dále za průběžného míchání restujeme cca 5 minut.
Dochutíme několika špetkami soli, pepře a lžičkou sušeného oregana (i přesto, že domácí polotovar – rajčatová omáčka, je již částečně dochucen). Odstavíme ze sporáku, vmícháme nasekanou bazalku a hustou rajčatovou omáčku necháme vychladnout.

Předem připravené těsto (z 250 gramů mouky, pozvolna v chladu vykynuté) rozdělíme na dvě části (dvě velké pizzy). Jednotlivé díly na lehce pomoučené pracovní ploše rozválíme na tenký plát (cca 3 mm). Pravidelného kruhového tvaru docílíme obkrojením kolem přiložené větší dortové formy, mísy či jiného nádobí (odkrojené těsto můžeme znovu zpracovat a vyválet na mini pizzy). Pizza však nemusí mít pouze kruhový tvar (těsto můžeme dle libosti rozválet do obdélníku, čtverce nebo zvolit zcela nepravidelný rustikální tvar). Daleko důležitější, nežli tvar domácí pizzy je to, čím těsto poklademe!
Rozválené těsto přendáme na pečící papír. Potřeme rajčatovou hustou omáčkou co nejblíže k okrajům těsta a poklademe plátky mozzarelly a kolečky rajčat. S napnutým pečícím papírem přendáme na předehřátý plech a okraje potřeme olejem.

Pizzu pečeme (jednotlivě) ve středu předem rozpálené trouby na vysoký stupeň. Doba pečení je 8-9 minut, okraje se nesmí začít připalovat.
Ihned po vytažení z trouby horkou pizzu Margheritu dozdobíme lístky čerstvé bazalky.

Před podáváním pizzu porcujeme kulatým rádýlkem na pizzu.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané