Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a na oleji osmahneme dozlatova.
Slaninu nakrájíme na drobné kostičky.
Pivo mírně ohřejeme.
Připravíme pivní rychlokvásek.
Do hnětací mísy rozdrobíme droždí a přidáme lžíci cukru. Metličkou rozmícháme na kašičku a vlijeme ohřáté pivo.
Dále rovnou přidáme všechny ingredience: mouku, sůl, kmín (nejlepší je čerstvě nadrcený v hmoždíři), osmaženou, ještě horkou cibulku (těsto zahřeje a lépe potom kyne), kostičky slaniny a celé olivy.
Robotem (pomocí háku) vypracujeme vláčné těsto a necháme kynout pod utěrkou (nebo v kynoucí míse s víkem) na teplém místě asi hodinku.
Takto vykynuté těsto přesuneme na vál, lehce pomoučíme, rozdělíme na poloviny a vytvoříme dvě večky chleba.
Večky vložíme na plech vyložený pečícím papírem (ničím nepotíráme) a necháme ještě zakryté dalších 20 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 220 °C.
Chlebík pečeme ve středu trouby asi 20 minut (i déle) dozlatova.
Chléb je nádherně vláčný. Uchováváme jej zabalený v plátěné utěrce, tím si zachová vláčnost na delší čas.