Nadýchaný piškotový korpus doplněný tvarohovým krémem a lahodným ovocem v želé. Tato kombinace zaručuje svěží lehký dezert. Není divu, že se těší velké obliby v našich domácnostech, zvláště můžeme-li zvolit druh ovoce podle libosti.
Čerstvé sezónní ovoce je samozřejmě nejlepší, ale můžeme využít též některé pevnější druhy ovoce zavařeného. Džem či marmeládu, kterou používáme na zvýraznění říznosti dortu volíme raději stejný nebo podobný jako samotné ovoce pro souznění, nikoli chuťového kontrastu.
V našem receptu jsme použily jahody (samozřejmě čerstvé) a jahodovou marmeládu (recept v kapitole „Domácí polotovary”).
Piškotový dort s ovocem a želé

Suroviny:
Suroviny na korpus:
- Vejce 2 ks
- Cukr krupice 70 g
- Olej 2 lžíce
- Hladká mouka 80 g
- Máslo na vymazání formy
- Hrubá mouka na vysypání formy
Suroviny na náplň a želé:
- Dortové želé v prášku 2 balíčky (20g)
- Voda 1l
- Ovoce dle libosti
(jahody, ananas, meruňky, broskve,
mandarinky, borůvky…) cca 250g - Džem, nebo marmeláda
- Tvaroh měkký plnotučný
(ne vaničkový) 250g - Vanilkový cukr 20g
- Cukr krupice 3 lžíce do tvarohu
+ 5 lžic do želé
Postup:
Začneme zhotovením piškotového korpusu.
Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Troubu předehřejeme na na 200 °C.
Celá vyklepnutá vejce v míse vyšleháme s cukrem do husté pěny (vítaným pomocníkem je robot s metlou). Po lžících všleháme olej. Vařečkou zlehka vmícháme mouku.
Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané dortové formy.
Korpus pečeme dozlatova, asi 10 minut ve středu předehřáté trouby.
Správně upečený korpus by měl mít na povrchu vyběhlé puchýřky.
Hotový korpus ponecháme chladnout v dortové formě.
Vychladlý korpus (stále ve formě) potřeme tenkou vrstvou marmelády a tvarohem smíchaným s krupicovým cukrem i vanilkovým cukrem.
Navrch poklademe námi zvolené omyté a nakrájené ovoce (v našem případě jahody). Jahody nezapomeneme zbavit střední tvrdé části (třeba pomocí vpíchnutí brčka skrze jahodu směrem od špičky).
Uvaříme želé.
Prášky dortového želé smícháme v kastrole s cukrem. Zalijeme litrem studené vody, přivedeme k varu a za stálého míchání krátce (cca 1 minutu) povaříme.
Odstavíme z plotny a necháme želé za občasného míchání asi 10 minut chladnout (nesmí vychladnout zcela).
Ještě vlažným želé zalijeme ovoce. Dáme okamžitě do chladu ztuhnout a vychladit.
Teprve ze zcela ztuhlého dortu můžeme opatrně sejmout obruč dortové formy.
Takto je dort hotový a připravený k nakrájení (ostrým dlouhým nožem po každém řezu opláchnutým ve vodě) a podávání. Můžeme jej však dozdobit dle fantazie (např. domácí šlehačkou, čokoládovou polevou apod.).
Fotogalerie:
-
Náš TIP na PDF recept: Piškotový dort s ovocem a želé
-
Náš TIP na PDF recept: Piškotový dort s ovocem a želé
-
-
Náš TIP na PDF recept: Sacher dort
-
Náš TIP na PDF recept: Čokoládový půldort s jahodovou marmeládou
-
Náš TIP na PDF recept: Medovník
-
Náš TIP na PDF recept: Strouhaný tvarohový koláč
-
Náš TIP na PDF recept: Obrácený koláč s ananasem
-
Náš TIP na PDF recept: Obrácený koláč z listového těsta s jahodami a hroznovým vínem
-
Náš TIP na PDF recept: Linecký mřížkový koláč
-
Náš TIP na PDF recept: Valašský frgál
-
Náš TIP na PDF recept: Jogurtový koláč s meruňkami a drobenkou
-
Náš TIP na PDF recept: Žloutkové řezy (bez žluotků) z domácího listového těsta
-
Náš TIP na PDF recept: Hraběnčiny řezy
-
Náš TIP na PDF recept: Tvarohové řezy s likérem
-
Náš TIP na PDF recept: Jablečná galetka
-
Náš TIP na PDF recept : Broskve v listovém těstě
-
Náš TIP na PDF recept: Šátečky z listového těsta s tvarohem a brusinkami
-
Náš TIP na PDF recept: Šnečci listového těsta s lískovo-oříškovou pomazánkou a brusinkami
-
Náš TIP na PDF recept: Kakaová roláda s tvarohem a jahodami
-
Náš TIP na PDF recept: Piškotová roláda s máslovým krémem
-
Náš TIP na PDF recept: Bílková roláda s marmeládou a tvarohem
-
Náš TIP na PDF recept: Piškotová roláda s pomerančem
-
Náš TIP na PDF recept: Jogurtový chlebíček s jahodami
-
Náš TIP na PDF recept: Bílkový chlebíček s rozinkami, kandovaným ovocem a čokoládou
-
Náš TIP na PDF recept: Chlebíček se švestkami, hruškou a ořechy
-
Náš TIP na PDF recept: Biskupský chlebíček